Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade,Vitt vin

Vitt och rött på bordet – imorgon smäller det!

20 jul , 2017, 16.18 Linda Forssell

 

Den 21:a juli känner jag alltid ett stygn i hjärtat då jag inser att man får inleda kräftsäsongen. Visst är det övervägande positivt med dessa små illröda krabater, men samtidigt är det ju onekligen en subtil påminnelse om att kvällarna blir allt mörkare och hösten är i antågande. Särskilt efter en sval och flyktig sommar som denna, är det svårt att låta bli att förundra sig över vart dagarna riktigt tog vägen. Nåväl, det kommer fler somrar, och det gäller att ta till vara på de små sakerna i livet – och de här röda insekterna kvalificerar sig ju utan tvivel i den kategorin.

Förutom rostbröd, dill, smör samt eventuellt en svamp- eller ostpaj hör till mitt kräftbord också naturligtvis ett gott vitt vin. Många är de som tycks föredra att dricka öl och nubbe, men personligen tycker jag att en lagom avkyld riesling eller en lite örtig sauvignon blanc är rätt svårslagna.

 

Här följer några förslag på passande kompanjoner:

Petit Bourgois Sauvignon Blanc, 13,48 € från franska Loire-dalen, är en karakteristisk Sauvignon Blanc med aromatiska drag av svartavinbärsblad och krusbär, mycket frukt men även tillräckligt med syra för att ackompanjera både kräftor och getosträtter.

Rabl Steinterrassen Riesling, 13,98€, från Österrike är ett prisvärt, underbart syrligt och uttrycksfullt vin med en rejäl citrusdos. Weingut Rabel är mångfaldigt prisbelönt familjeföretag, med rötter som går tillbaka till så tidigt som 1750. Mycket gott till alla sorters skaldjur, och även till sushi.

X-berg Riesling, 15,50€, har en stark skandinavisk koppling i och med att vinmakaren Markus Lundén är hemma från Sverige. Ursprungligen är han sommeliern som studerade oenologi Geisenheim och sedan praktiserade på det anrika Weingut Georg Breuer. Sedermera har han skaffat några egna planteringar, och även om produktionen ännu är rätt liten är den ett prov på ett fint hantverk. X-berg Riesling från 2016 har en stram friskhet med generösa toner av syrliga gula plommon och bjuder på en elegant helhetskänsla. Passar utmärkt att bjuda på den lite snitsigare sortens tillställningar, och är ett mångsidigt val till både somriga fiskrätter och traditionellt serverade skaldjur.

, , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *