Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Vitt vin

Den besvärliga, och ack så underbara ”asiatiska maten”

4 aug , 2017, 21.54 Linda Forssell

 

Att välja ut och rekommendera ett vin till ”asiatisk mat och sushi”, såsom det ofta står på tex Alkos hyllkanter, är egentligen inte alls så enkelt. Asien är enormt, och det förstår var och en att matkulturerna där således är oräkneliga och kan verkligen skilja sig markant ifrån varann – en indisk currygryta, en thailändsk wok och kinesiska dumplings, för att nu nämna några väldigt stereotypa rätter, har inte nödvändigtvis så mycket gemensamt, och japansk sushi består ju av alla möjliga olika sorters topping, som representerar smaker på hela skalan – allt från milt till smakrikt och sötsurt till salt. Blanda ännu in soja och wasabi i ekvationen så har man en riktig smaknöt att knäcka.

Nå, jag är personligen inte så nogräknad, och avskyr egentligen att komplicera saker och ting mer än nödvändigt, så här får ni ett tips på ett friskt och fräscht vitt vin som faktiskt är rätt mångsidigt i kombination med lite kryddstark och exotiskt het mat.

Crudo Cataratto Zibibbo, 9,99€ är en nyhet på Alko, och är ett ekologiskt odlat vitt vin från Sicilien. Det är gjort på de mer sällan förekommande druvorna Cataratto, en lokal ursprungsdruva som ger en bra syrlighet och ryggmärg åt vinet, samt Zibibbo, som är mer känd annanstans som den aromatiska, nästan parfymiga Muscat d´Alexandrie.  Namnet zibibbo lär ska betyda ”torkad druva”, och kommer från arabiskans zabib eller egyptiskans zibib. Vinet kan bäst beskrivas som halvtorrt och mycket blommigt, med tropiska aromer som för tankarna till mogen ananas, litchi, honungsmelon och syrlig lime.

Servera ordentligt avkylt, och den här mycket lämpliga kombinationen av frukt och syra gör Crudo till ett bra val till den besvärliga ”asiatiska maten” -och medges bör att det facila priset naturligtvis gör också sitt till.

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *