Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Vitt vin

Trendvinet till fisk och skaldjur

10 aug , 2017, 21.21 Linda Forssell

 

Ännu för ett tiotal år sedan skulle många ha rynkat på näsan åt Verdejo-druvan, men metamorfosen från sunkigt sherryliknande vin till modernt och matvänligt trendvin är så påtaglig att en askungeliknelse inte alls känns långsökt. Verdejo har förresten en hel del gemensamt med nya världens Sauvignon Blanc, och gillar man den lite syrliga, aromatiska mineraltonen kan man med fördel prova på!

Mitt förslag för den nyfikne är en praktisk BIB på Alko för 29,88€,  Bienbebido Verdejo 2016. Vinet är gjort uteslutande på Verdejo-druvan, och dess svagt grönskiftande färg ger en hänvisning till hur vinet smakar – det är torrt med en subtil örtighet, lite syrliga vinbär och en grapefruktig fräschör som känns pigg och balanserad.  Vinet är framtaget i samarbete med spanska köksmästare, och i min bok skulle vinet göra sig väl, förutom på kräftskivan, med övriga skaldjur och med fiskrätter som utseendet ju också antyder, med en pestopasta eller en grön thai-curry.

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *