Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade,Rödvin

En Merlot för Miles

18 aug , 2017, 11.51 Linda Forssell

 

För att vara amerikansk medborgare har jag faktiskt oförlåtligt dålig koll på vinerna som kommer därifrån. Jag trodde till exempel länge att det huvudsakligen producerades vin i Kalifornien, och i obetydlig skala även i en handfull delstater till, och så var det inget mer med det. I skrivande stund vet jag bättre, och kan berätta att det faktiskt förekommer kommersiell druvodling i precis alla 50 delstater. Alkos utbud är ändå inte särskilt experimentellt lagt, och vi får nöja oss med de kändaste ursprungsadresserna. Idag valde jag ett från Washington, som är den näststörsta producentstaten av kvalitetsvin efter Kalifornien. Washington State har faktiskt fler än 740 vinanläggningar, och Washington Wine Commission räknar med att det tillkommer ytterligare en producent var 15:onde dag! De elva vinappellationerna är Yakima Valley, Walla Walla Valley, Columbia Valley, Puget Sound, Red Mountain, Columbia Gorge, Horse Heaven Hills, Wahluke Slope, Rattlesnake Hills, Snipes Mountain och Lake Chelan.

Bild lånad från Uvinum.com

Dagens tips är ett rödvin från Wahluke Slopes, vilket betyder ”watering hole” på traktens ursprungsspråk.  Vinet är en blandning av Merlot och Syrah, och heter Seven Falls Merlot, 14,99€.  Mustiga, lite sötaktiga aromer av dadel och plommon blandas med mörka, rostade toner av stark kakao och lite vanilj i avslutet. Vinet känns faktiskt betydligt förnämare än vad priset låter antyda, och jag skulle utan tvekan bjuda på det till lördagsgästerna, tillsammans med en klassisk biff eller en höstig köttgryta.

Förresten, ni har väl inte missat kultfilmen från 2004, Sideways? Om ni av någon anledning missat den, och är intresserade av amerikansk vinodling har ni härmed funnit program för en regnig dag. En av huvudpersonerna i filmen, vinsnobben Miles, utbrister i ett skede förfärat ”If anyone orders Merlot, I’m leaving, I am NOT drinking any (—–) Merlot!” – men kanske hade historien tagit helt andra vändningar om karaktärernas roadtrip utspelat sig i Washington istället för i Kalifornien?

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *