Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade

Chakran och Chardonnay

31 aug , 2017, 21.13 Linda Forssell

 

Yoga har gått från nånting lite hemlighetsfullt och svårgreppat till en var mans hobby, och det finns alla möjliga sorters special-yogan att välja mellan – hot yoga, power yoga, gravid yoga, anti-gravity yoga där man hänger i luften osv. En otippad kombination är däremot vin och yoga, och då menar jag inte vin som i ashtanga vinyasa utan vin som i chardonnay.

Min egen erfarenhet av yoga går tillbaks många år i tiden, men är ändå måttlig – jag har regelbundet gjort försök att sätta mig in i det, eftersom jag i teorin uppskattar tanken om andlighet och inre lugn – men varje gång kommit fram till att jag i praktiken dessvärre helt enkelt inte är lagd åt det meditativa hållet. Har jag nångång en stund till övers så drar jag hellre på mig löpningsbrallorna och springskorna och drar ut i skogen för en nypa frisk luft. Men så en dag damp en inbjudan till en vin-yoga session ner i min e-post, och nyfikenheten tog raskt överhand. På nätet florerar många memes om vinyoga, och jag var tvungen att se med egna ögon hur ett pass går till.

 

Jag stegade således in på restaurang VENN på Mikaelsgatan, och blev visad upp till baren i andra våningen. Jag bytte hastigt om till mjuka kläder och en stund senare befann jag mig i lotusställning på en yogamatta med ett glas vitt vin i handen. Omkring mig i dunklet dansade discokulornas gnistrande reflektioner och jag var omgiven av kvinnor i olika åldrar, alla på gott humör och nyfikna på den kommande upplevelsen. Skulle vi göra kobran balanserandes med ett glas pinot noir på hjässan? Eller kom vinet in som livsgivande elixir först efter den avslutande död mans positionen?

Timmen gick snabbt förbi under ledning av en kunnig yogainstruktör, och till hennes lugna och pedagogiska stämma blev vi ledda genom en lång rad olika asanas, samtidigt som hon till min förvåning lyckades inkorporera vinet i och mellan rörelserna utan att det blev konstigt. Vi ”lät drycken skölja genom våra shakran” och ”tackade universum för anknytningen till jorden, till druvorna som förvandlats till vinet i vårt glas”. Varje klunk vi tog begrundade vi tankfullt, och koncentrerade oss på att vara i stunden, på sinnenas dans i gommen och på den njutning och avslappning den gav oss.

Nu är jag ingen expert, men jag kan tänka mig att en purist knappast skulle anse det helt comme il faut att koppla ihop alkohol med meditation på det här sättet – men vi som satt där i mörkret, som kände vardagsstressen lätta betydligt både fysiskt och psykiskt, vi opponerade oss inte det minsta mot denna lite o-ortodoxa metod.

Detta var en intressant övning i att på ett eftertänksamt och verkligen närvarande sätt kombinera vinsmakning med yoga – tanken är ingalunda att få en workout och bli full på köpet, även om jag kanske kände mig en aning dimmig när jag gick mot tågstationen efteråt. Jag tror snarare att den matta känslan berodde på att jag verkligen koncentrerat mig på att vara i stunden, fokuserat alla mina sinnen och i det hela genomgått en rätt intensiv sensorisk upplevelse.

Dessutom var det en fängslande social studie – när deltagarna i början av timmen var blyga och en aning osäkra på situationen, var vi desto pratsammare och sällskapliga efteråt, förenade av denna aningen egendomliga, men mycket givande tilldragelse. De av er läsare som känner sig manade att (med glimten i ögat) prova på kan söka upp restaurang VENNs facebook-sidor och följa med informationsflödet där. De kommer att ordna ytterligare några vinyogapass eftersom intresset varit stort.

Namaste och skål!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *