Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Vitt vin

Gudomligt gott

6 sep , 2017, 16.48 Linda Forssell

 

Ibland ramlar jag över produkter från Alkos beställningssortiment, och då överväger jag en extra stund ifall det är värt att skriva om dem eller inte. Många läsare har nämligen gett feedback om att det känns komplicerat att beställa över nätet, istället för att bara promenera in i butiken och nappa den flaska man söker från hyllan som vanligt. Faktum är att det är väldigt enkelt att beställa från nätet – gå bara in på Alkos webbutik, där hela Alkos sortiment finns tillgängligt och prydligt presenterat. Där registrerar du dig med hjälp av dina bankkoder, och sen är det bara att klicka in de viner du vill ha i din elektroniska varukorg och skicka in beställningen. Vanligtvis tar det fyra dagar innan leveransen är klar att avhämtas från den Alko du angett som upphämtningsplats, men har du bråttom kan du få dem på två dagar mot en extra avgift. Och nej, det kostar inget att beställa via nätet, och det finns inte heller någon minimimängd – det går lika bra med en flaska som med tio.

 

Enkel men effektfull etikett i skördetidstema

 

Här är ett exempel på en sådan vara – Geyerhof StockWerk Grüner Veltliner, 15,99€. Vinet ifråga är förtjusande fräscht och syrligt, och ger en elegant helhetskänsla. Doften påminner om äpplen och örter, med grapefrukt i bakgrunden. Även i smaken finns det tydliga äppeltoner som klingar av i ett lite kryddigt avslut. Perfekt att avnjutas i gott sällskap med en skål chips eller salta nötter ute på terrassen eller balkongen, som en aperitif före middagen, eller kanske tillsammans med en räk- och musselgryta, som vi gjorde.

Kan ett vin förresten bli annat än himmelskt gott, när det produceras av ett par som heter Josef och Maria? Geyerhof har visserligen långa anor, men de går ändå inte till tideräkningens början (som det andra kända paret med samma namn), utan ”bara ” till 1200-talet. Gården ligger i Kremstal i Niederösterreich, och har varit i släktens ägo sedan 1600-talet. Josefs vinmakar-mamma Ilse ingår också hon i familjen Maier, och sedan medlet av 1980-talet då hon tog över rodret, har odlingarna drivits helt ekologiskt. De var en av de första gårdarna i Österrike att fatta ett sådant beslut, och målet är att ”producera vin med tydligt ursprung och druvkaraktär, med glädje och respekt för naturen”. Vid sidan om vinet så odlar de även vete, råg, korn, squash och alfa alfa groddar, som gör jorden rik på hummus med sina djupa rötter och rätt bakterieflora, vilket i sin tur förbättrar jorden. Idag exporterar Geyerhof en stor del av sina viner, och finns representerade på över 20 marknader i världen – och just denhär trevliga Grüner Veltlinern kan bli din efter bara några klick på datorn. Väl värt mödan, är mitt omdöme!

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *