Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade,Rödvin

En fux med flax

17 sep , 2017, 20.45 Linda Forssell

 

Jag är, har alltid varit, och kommer alltid att vara en hästflicka. Min första ponny klättrade jag upp på som femåring, och sen dess har jag ovilligt klättrat ner från sadeln för att ta itu med allt sånt som man måste i livet – skolgång, föda, sömn och dylikt. Nu i vuxen åldern har de basala behoven utökats med en mer trängande och komplicerad vardag, med allt vad det innebär i form av barnskötsel, förvärvsarbete och tråkiga räkningar som måste betalas – men drömmen om att ha en egen häst igen nån dag har inte försvunnit. Tvärtom så förstärks den för varje millimeter som mina döttrar växer- de tycks ha fått sin mammas och mormors hästkärlek genetiskt injicerat i blodet. Jag är inte den som låter mig luras av en fager etikett då jag väljer vin, men det händer emellanåt, och nu föll jag av förekommen anledning som en fura då jag stötte på Sankari-vinet, 11,99€.

 

Bilden lånad av Viinityttää.fi

Vinet är italienskt, och konstnären finländsk. Stoet Sisko som avbildats på etiketten representerar vår egna inhemska hästras, det finska kallblodet. Dragkraften finskhästen besitter är otrolig – en normal häst sägs kunna dra ungefär 80 % av sin egen vikt under en längre tid utan problem, medan man uppskattar finskhästens till ca 110 % av sin egen vikt under samma förhållanden. Inte att undra på att många känner till rasen historiskt som en stabil, stark och godmodig arbetshäst både i skogarna och på åkrarna. Det som inte alla har hört om, eller gott kan påminnas om, var hästens enorma betydelse under andra världskriget – här är en rörande text från Yles arkiv om hur ovärderlig dess insats var. Vinet Sankari är en hyllning till den modiga finskhästen, och har tagits fram som en del av Finlands hundraårsfirande.

Vinet är gjort på Corvina, Rondinella och Molinara -druvorna, som förknippas med Amarone, och är ett riktigt bra allround höstvin – på fylliga sidan, med mjuka, runda tanniner, mörka bär och lite vanilj. Ni vet, av den sorten som gör kinderna lätt rosa som sällskapsvin och värmer skönt i magen till de flesta vardagliga kötträtter. Inget extra-ordinärt i sig, men ett mångsidigt, välgjort och sympatiskt vin, som åtminstone lär ska tilltala de flesta hästvänner om inte annat. Vinet är ur beställningssortimentet, men finns i rätt många butikers hyllor ändå (kolla på alkos hemsida dit jag länkade i början av artikeln, och klicka på ”Se tillgänglighet i butikerna” nere till höger).

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *