Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Fiaskon som blev en succé

29 sep , 2017, 11.15 Linda Forssell

 

Många av oss kan associera till den klassiska bastflaskan från Chianti – vare sig det handlar om Lady och Lufsen-filmens romantiska spaghettiscen eller sena fester i studielyan, så har vi nästan alla nåt minne att förknippa till den. Det är inte så konstigt att den är välbekant med tanke på att bastflaskorna, som kallas fiaschi, har exporterats till all världens hörn redan i långt över ett sekel. Traditionen med att linda flaskorna i bast är dock mycket äldre än så, och härstammar från 1300-talets renässans, då glaset blev allmänt tillgängligt. Ursprungligen användes getskinn för att skydda den runda flaskan från stötar under de långa transporterna, och förlänga vinets hållbarhet genom att skydda det mot ljus. Senare började man linda in flaskorna i bast, som dessutom gav en praktisk fot för den vingliga flaskan att hållas på.

Ruffino, som är en av de äldsta och mest kända producenterna i Chianti, har 800 hektar mark spridda på sex olika vingårdar. Deras Chianti Superiore, 17,99€, fås sedan några år tillbaka i en uppdaterad version av fiasco-flaskan. Den ser trevlig ut i snöre av återvunnet papper och vacker flaskform, och rymmer numera 75 cl vin (i motsats till en liter såsom tidigare) som kvalitetsmässigt karpat upp sig betydligt sedan 1990-talet. Gjord på ett minimum av 70% Sangiovese, samt en blend på Merlot, Syrah och Cabernet Sauvignon ger den en frisk bärighet (tänker själv på plommon, tranbär och körsbär) och medelfylliga, lite kryddiga toner som utgör en utmärkt kompanjon till vardagligare svamprisotton och lasagnen samt andra liknande tomatbaserade pastarätter.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *