Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade,Vitt vin

En frisk fläkt från Down Under

5 okt , 2017, 20.37 Linda Forssell

 

I början av veckan besökte jag Wine Australia ”Annual Tasting” -eventet på Gamla studenthuset i Helsingfors. Jag hade meddelat min chef att jag skulle vara borta från kontoret en stund, och räknade med att hinna få en bra överblick av vinerna och producenterna på några timmar. Min strategi var att börja med vita och mousserande, och gå från bord till bord väljandes de intressantaste, tills jag vid utgångspunkten kunde summera, och så göra samma runda pånytt men med de röda vinerna i fokus. Tji fick jag, för när tiden började rinna ut hade jag bara hunnit smaka på en bråkdel av vinerna och fick krasst konstatera att hela det röda utbudet fick gå mig förbi outforskat.

Jag borde ju ha tänkt längre än vad näsan räcker – Australien är en enorm vinproducent, och på mässan fanns flera hundra produkter och producenter från alla landets hörn representerade. Egentligen är klimatet i Australien sådär generellt inte alls särskilt lämpligt för vinodling, det är helt för torrt och hett på de flesta ställen. Men så finns det också områden längs kusterna, längs floderna och uppe på högre altituder som ger hur fina viner som helst. De flesta av världens vanligaste druvsorter odlas i nåt av kontinentens hörn, men de som visat sig trivas allra bäst är Shiraz och Chardonnay, och de viktigaste odlingsområden är de sydöstra delstaterna New South Wales, Victoria och South Australia.

Veckans tips kommer från McLaren Vale i South Australia, och heter The Hermit Crab , 14,99€. Det är ett piggt och läskande syrligt vitt vin gjort på druvorna Viognier och Marsanne. Producenten d´Arenberg är vida känd för sina kvalitetsviner, och även för sin något excentriska winemaker Chester Osborn, som i sin tur är känd även för sina Hawaii-skjortor och långa gråblonda lockar. The Hermit Crab är visserligen modernt och fräscht, men ändå inte särdeles experimentellt – en citrusfläkt som lierar sig med sköna tropiska frukter och klingar av i ett lite kryddigt, dröjande avslut. Väldigt trevligt och middagsvänligt vin, som gör sig bra både till kyckling och fisk, och varför inte på egen hand till lite salta rotsakschips.

Namnet kommer förresten från eremitkrabbornas skalreliker som utgör en del av McLaren Vales kalkiga jordmån, och är samtidigt ett slanguttryck för apellationen Hermitage i Rhône i Frankrike, varifrån Marsanne-druvan lär ska härstamma.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *