Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

glögg

Hur säger man tiddelipom på hindi?

27 okt , 2017, 10.51 Linda Forssell

 

Snön vräker ner, tiddelipom, alltmer ju mer, tiddelipom, för att citera Nalle Puh.

 

Barnen vaknade naturligtvis upp helt lyriska över det våta vita som slaskade ner från himlen, medan vi vuxna var måttligt roade och i sedvanlig ordning började bekymra oss över däckbyten, frusna vattenrör ute på landet och vinterklädernas eventuella belägenhet nånstans i garderobens djup. Men efter att detta årligt återkommande fenomens totala överraskning lagt sig en aning kunde även vi inse de positiva sidor det medför. En av de mest uppenbara är förstås ljuset, men en annan är faktiskt vad som föranleder veckans blogginlägg – nämligen att det nu känns helt legitimt att inleda glöggsäsongen!

Även om jag har mina favoriter, så har det blivit något av ett måste att varje år prova Blossas ”årgångsglögg”. Sedan 2003 har Blossa nämligen lanserat en ny smak inför varje vintersäsong, och i många år hämtades inspiration från den nordiska vintern med smaker som hjortron,lingon, havtorn och vinteräpple. Ifjol smakade glöggen av kråkbär, men i år får smaklökarna bege sig ut på en lite längre resa, nämligen ända bort till New Delhi i Indien.

Vänligen ignorera mandarinerna i bilden, de har inget med produkten att göra utan råkade bara passa in färgmässigt som rekvisita.

Jag var förväntansfull då jag följde med lanseringen av Blossa 17 Old Delhi (13,99 € på Alko, 15% alc.) via en livestream på Blossas internetsida, och tyckte idén med att bjuda in några indiska konstnärer till studion och spela in då de sakta men säkert målade fram temat på en stor canvas var genialiskt. Precis som smaken är designen på flaskan inspirerad av Indien, och enligt ett pressmeddelande tittade formgivarna på indisk skyltmålning, en hantverkstradition där man målar lastbilar, byggnader och stånd i starka färger och budskap . Koordinaterna 28°39’24.2’’N 77°13’18.5’’E  som hittas på flaskan leder en till kryddmarknaden Khari Baoli, i hjärtat av Old Delhi.

”– I Indien hittar vi många av de smaker och kryddor som redan finns i Blossas glögg, såsom kardemumma, ingefära och kryddnejlika. I Blossa 17 Old Delhi ger mangon en tropisk fruktton som både kompletteras och kontrasteras fint med de traditionella glöggkryddorna. Den kryddiga tonen i årets glögg förstärks ytterligare av spiskummin för att i slutet få en tydlig hetta från chilin. Detta är vår tolkning av Indien, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.”

I min ytterst subjektiva mening passar mangons diskreta sötma egentligen riktigt bra ihop med kryddorna, och som ljus glögg med en tydlig twist erbjuder den välkommen variation till det traditionella sortimentet. Det enda jag kan anmärka på är att det inte lönar sig att servera den alltför het, eftersom de subtilare smakerna då försvinner och själva alkoholen tar över, vilket leder till att den paradoxalt nog smakar både starkt och urvattnat samtidigt. Satsa istället på att värma den försiktigt tills den är lite mer än ljummen bara, och servera med saffranskex eller pepparkakor.

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *