Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Mousserande vin,Rödvin,Vitt vin

Nu är det jul igen!

22 Dec , 2017, 09.33 Linda Forssell

 

Trots att julen är en årligen återkommande företeelse så känner jag mig lika oförberedd och snudd på panikslagen varje gång det är endast några kalenderluckor kvar att öppna. Man skulle ju tro att det skulle gå som på automatik vid det här laget, med tanke på att det är samma rätter som dukas upp år efter år, samma rosoll som hackas, samma lax som skivas upp. Men nej, spänningen stiger när skinkan ska in i ugnen, hur länge kommer det att ta, blir den passligt stekt, kommer brödningen att hålla ihop? Vilken sillsort är nu godast, ska vi hålla oss till klassikerna eller borde man testa den där enbärskryddade varianten? Och så är det ju det där med dryckerna. Julmusten är inhandlad till barnen, liksom bastuölen till badarna, men jag vet att många, liksom jag, ännu funderar på vinerna till middagen.

Här tänkte jag tipsa er om några jag gillar, även om min filosofi egentligen är väldigt enkel: ta helt enkelt ett vin du tycker om, och övertänk inte det hela. Det är ingen idé att ta fram källarens förnämsta flaska med tanke på julbordets sammelsurium av smaker, utan snarare lönar det sig att välja något alldagligare – ett  icke-fatlagrat vitt, och ett mjukt och lite bärigt rött passar vanligtvis bra med buffémat i tankarna. Ett gott mousserande vin, genom hela måltiden, är heller aldrig fel. Välj gärna ett med lite frukt för att möta de söta och salta smakerna, och låt de pigga syrorna och bubblorna tampas med allt det feta och mäktiga.

 

 

Här är några förslag:

–          en prisvärd och pålitlig spansk cava är Codorníu Clasico Seco, 9,28€. Den är fruktigt mogen, med balanserad syra och ett jämt, piggt bubbel, som passar bra rätt igenom hela måltiden. Om man så vill kan man också skippa den mäktiga, aptitförstörande välkomstglöggen och servera denna som stilig aperitif istället – blanda med tranbärssaft, dekorera med några frusna tranbär och en kvist rosmarin, så kickas både julstämningen och samtalsämnena igång!

–          Dopff & Irion Cuvée René Dopff Muscat, 12,99 € från Alsace i Frankrike, är ett friskt och svagt mineraliskt vitt vin som samtidigt har både en lätt citruston och en gnutta blommig restsötma som gör att den fungerar bra med lite feta och syrliga rätter.

–          MontGras Merlot Reserva, 10,98€ från centraldalen i Chile, är ett fylligare alternativ, som med sina typiska aromer av björnbär och svartvinbärssylt, en gnutta mocca och så ekfatens söt vanilj passar som allroundsällskap till diverse kötträtter och vissa hårda ostar. Dessutom kommer den i en klädsamt julig gåvoförpackning och passar även som present.

 

–      avrunda med ett glas dessertvin. Här håller jag själv på klassiker, prova tex madeira eller portvin som båda ”gifter” sig alldeles utmärkt med både nötter, torkad frukt och choklad. Dow´s Trademark Finest Reserve Port, 19,99 €, kommer även den i en presentförpackning, och smakar intensivt av syltiga mörka fikon och julkryddor, med ett stramare inslag av mörk choklad i bakgrunden. Desserten tar antagligen slut före flaskan, men man kan gott ta glaset med till soffan och kasta upp fötterna och bara njuta.

 

Före jag önskar er en god och glad jul, vill jag också passa på att påminna er om måttligheten – julen ska få vara en varm och glad familjehögtid, där ingen ska behöva känna sig otrygg eller ledsen på grund av vuxna som inte vet gränserna och blir berusade, skrämmande och konstiga. Eller hur?

Ha en riktigt skön och fridfull jul, så återkommer vi till nyår!

, , , , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *