Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Mousserande vin

Jackpot för läckergommen

11 feb , 2018, 20.20 Linda Forssell

 

Ja februari är ju verkligen en fullträff för alla gottegrisar där ute, undertecknad inkluderat – först ut är Runeberg med sina punschindränkta tårtor och högtidliga verser, däremellan kommer Fastlagstisdagen och så avrundas det hela romantiskt med choklad och hjärtformade karameller på Alla hjärtans dag på onsdag.

Av dessa tre tillfällen är min personliga favorit ändå fettisdagens mandelmassefyllda bulle med vispgrädde, som jag håller hårt på att ska vara traditionell, dvs ingen sylt eller annat modernt fuffens. Möjligtvis kan man införa lite variation med att servera den med varm mjölk, d.v.s. som ”hetvägg”, men alla dessa hotdogs- och burritovarianter och andra nya påhitt man hört om har jag fnyst föraktfullt åt.

Idag måste jag dock bokstavligen äta upp mina tidigare misstrogenheter då vi serverades en brilliant nyskapelse – en semmeltårta. Den passade perfekt åt ett större sällskap till kaffet, såg maffig och festlig ut, och bjöd ändå på de välbekanta smakerna av marsipan och vispgrädde. Googla på semmeltårta så hittar ni en uppsjö recept!

Vill man servera nånting annat än kaffe och cognac till bakverken denna månad, kan jag tipsa er om La Caliera Moscato d´Asti, 8,38€ för en halvflaska. Det är ett spritsigt, honungssött och piggt dessertvin från Piedmonte, närmare bestämt från staden Asti. Trots sötman känns det ändå fräscht tack vare bubblorna och den saftiga fruktigheten, där bl.a. päron och krusbär framträder. Ett plus i marginalen också för den låga alkoholhalten på endast 5%, vilket gör att det kan serveras på vilket kafferep som helst, till och med mitt på blanka dagen. Häll upp det väl avkylt till allt från olika slags bakverk till fruktsallader och puddingar, detta är ett verkligt mångsidigt efterrättsvin!

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *