Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade

Påskbordets bästa vin

28 mar , 2018, 17.27 Linda Forssell

 

Inför den stundande långhelgen då det dukas upp både det ena och det andra i matväg räcker det förstås ingenstans med bara ETT vintips, så här följer nu ett urval där jag försökt beakta de vanligast förekommande rätterna. Passar också på att önska er några sköna och avkopplande lediga dagar med nära och kära, samt förhoppningsvis lite solsken och droppande istappar i husknutarna!

Många inleder sin påsk med en finare fiskmåltid på långfredagen. Förr i världen dukade man fram det enklaste man hade i matväg, vilket var sill och potatis, men nuförtiden är det ofta lax som gäller. Ett vin som passar med lax i många former, allt från rökt, gravad och ugnstillredd, är Cono Sur Bicicleta Riesling Gewurztraminer Viognier, 9,98€. Från ett av Chiles sydligaste vinområden, Bio Bio -dalen, kommer denna skojiga chilenska torra tredruvsblend, som bjuder på mycket frukt och saftig syra.

En och annan ägghalva lär också dyka upp på påskborden runtom i vårt land, och även om ägg vanligtvis utmålas som en av vinets värsta fiender, så finns det ingen anledning till oro: ett kokt ägg som sådant kanske passar bättre ihop med en kopp kaffe, men så fort man ens lite garnerar det, eller gör en hel rätt av det, tex med sparris och hollandaise sås, eller lite vackert upplagd rom och dill så fungerar det finfint! Prova tex med Gentil Hugel från franska Alsace, 13,49 €, en blandning på fem olika druvsorter, med syrliga citrusaromer, blommig doft och ett lätt inslag av honung.

Även sill brukar vara omtyckt kring påsk, och trots den är aningen svårflörtad pga sin söta, salta OCH syrliga karaktär, så finns det nog viner som står upp emot den.  Jag tycker själv att en pinot gris med markerad friskhet är ett bra val om man inte är en vän av öl och snaps, och tex Pfaff Pinot Gris, 14,98€ med sin halvtorra citruston och örtiga fräschör är inte alls tokigt till.

 

Lammet stjäl oftast showen hos oss vid påsken, även om det återkommer i lite varierande former: ibland som en elegant ugnsstek med vitlök och örter, ibland i en nordafrikansk grytversion med aprikoser, kanel, ingefära och couscous som tillbehör. En favorit sedan länge till allehanda lammrätter är Hewitson Le Secateur, 16,99 €, från australiensiska Barossa Valley. Namnet syftar på den andelen druvklasar som klippts bort och fått torka i solen för att höja sockerkoncentrationen, vilket resulterar i ett härligt mulligt vin med tydligt kryddiga kaffetoner, fruktiga aromer av plommon och björnbär, samt en avslutande touch av mjuk vanilj.

Och sist men inte minst – vad passar ihop med chokladäggen? Tja, även om det är stilla veckan kan det gott få bubbla till lite i glaset tycker jag, och till de flesta efterrätterna passar ett iskallt, sött mousserande vin utmärkt. Prova italienska Cinzano Asti, 12,50 € på Muscat-druvan : päronsötman balanseras av en svag citrussyra, de pigga bubblorna hämtar en välkommen fräschör och russintonerna går hand i hand med den traditionella paschan.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *