Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Vitt vin

Solrosor i sommarvärmen

18 maj , 2018, 13.32 Linda Forssell

 

Såhär års börjar kalendrarna fyllas av olika slags annalkande festligheter, som ofta är upplagda på antingen knytkalasvis, eller som buffétillställningar. Det vankas studentdimissioner, examensfester, midsommarkalas osv, och då behövs det ofta ett lättdrucket vin som passar alla rätter och alla gäster, och som dessutom inte belastar plånboken alltför mycket. Om etiketten också är somrig och inbjudande är det enbart ett plus i kanten!

Ett sådant vin är australiensiska Lindemans Bin 65 Chardonnay, 10,49€, vars utseende precis uppdaterats. Lindemans är en pionjär bland vinhusen i Hunter Valley i New South Wales. År 1843 fann Dr Henry Lindeman vingården och började plantera vinrankor med druvorna Shiraz, Riesling och Verdelho, men i dag är det faktiskt Chardonnay som är den mest odlade druvsorten på deras totalt 5000 hektar. År 1858 skickade de första flaskorna overseas och i dag går uppemot 70% av hela produktionen på export, vilket gör dem till ett av de största vinhusen i Australien med en produktion av 70 miljoner flaskor per år. Bin 65 Chardonnay är torrt och fruktigt, med toner av mogna äpplen, syrlig ananas och tropisk sötma från guava, lite lime och en subtil gnutta vanilj i avslutet. Ett pålitligt och prisvärt vin som gör sig bra på buffetbordet – kom bara ihåg att kyla det riktigt ordentligt om det ska stå framme en stund i sommarvärmen!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *