Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

GLaLaLad Tempranillodag!

8 Nov , 2018, 14.03 Linda Forssell

 

Idag är det den 8. november och en synnerligen grå torsdag åtminstone här i huvudstaden. Men glädjande nog för oss vinvänner är det händelsevis också den internationella Tempranillo-dagen – en dag som lanserades år 2011 för att hylla Spaniens signaturdruva. Eftersom kärt barn har många namn, och den dessutom har en mängd kloner, går den att hitta även som Tinto fino i Ribera del Duero, Tinta de toro i Toro, Ull de Llebre i Katalonien, Cencibel i La Mancha och Tinto roriz i Portugal . Den trivs också på andra håll i världen, bl.a. i Kalifornien och Australien, varifrån dagens vintips kommer.

La La Land Tempranillo 2015, 13,89€, är ett saftigt och tätt mittiveckan-vin ur beställningssortimentet. Det är fylligt och värmande, med kryddiga, mjuka inslag av mörka plommon, söt lakrits och en aning ek. Testa med chicken wings, salamipizza eller riktigt klibbiga och kryddiga revbensspjäll så får ni se på maken!

(Vinodlingsområdet Murray Darlingen ligger till största delen i delstaten Victoria men går till viss del också in i New South Wales. Floden Murray lär ska vara för Australien vad Nilen är för Egypten – en nationalsymbol och i en central roll för de som bor och verkar i området. Wingara, som gör vinet, är för övrigt ägt av den spanska skumppajätten Freixenet och där har vi en liten åsnebrygga mellan Tempranillodagen och detta australiensiska vin!)

 

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *