Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Vitt vin

Tankar om harsyra

1 feb , 2019, 13.31 Linda Forssell

 

En av mina favoritböcker från barndomen är Elsa Beskows Solägget, som handlar om en liten skogsälva.

En dag hittar älvan ett stort gult klot i skogen och drar genast slutsatsen att solen måste ha lagt ett ägg som sedan trillat ner från himlen. I en av scenerna går hon till sin vän Glada Grodan, som har en liten servering nere vid tjärnen. Där sitter en snigel, en ödla och den glada grodans vän, den ledsna grodan och äter lunch när den lilla älvan kommer springande.

– Ska det vara färsk löjrom eller hackad nate, lilla älva? sa den glada grodan vänligt. Eller kanske du hellre vill ha grodbladsfrön?
– Nej tack, jag är alldeles stoppmätt, för jag åt ett helt harsyreblad i morse, sa älvan. Men jag har en stor , stor nyhet att berätta!
Kan ni tänka er! Solen har värpt ett ägg, som har ramlat ner mitt i skogen!

Och det var alltså därför jag kanske undermedvetet fattade extra tycke för vinet som jag nu kommer till, Wakefield Riesling 2017, 13,98€. Det beskrivs nämligen på alko som ”Torr, hög syra, inslag av gröna äpplen, krusbärig, inslag av gula plommon, mineralig, ton av harsyra”. Den sista karakteriseringen fick mig på fall, och skickade mig raka spåret in i ett sagoland av älvor, talande djur och äventyr – jag vet inte hur det är hos er, men det är ju liksom ändå rätt sällan harsyra kommer på tal i vardagen. Själva vinet är läskande och uppiggande syrligt, med lime- och mandarinaromer, och påminner mig faktsikt lite om sommaren – terrassväder lär man ännu få vänta på, men behåll tanken och servera till allehanda härliga fisk- och skaldjursrätter, sushi, kycklingsallad eller chips!

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *