Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Dessertvin

Det enkla kan vara det bästa

12 feb , 2019, 11.17 Linda Forssell

 

Det bygger sakta men säkert upp mot alla hjärtans dag, som infaller i övermorgon, torsdag 14.2., med mycket rosa och hjärtan och ståhej, och somliga kanske tycker det är ett totalt onödigt och genomkommersiellt påfund som snarare irriterar än värmer hjärtat. Personligen struntar jag i gåvor och kort, men grabbar glatt tag i chansen att duka upp nånting lite extra festligt och gott – jag tänker vänta tills barnen sussar sött, och sedan plocka fram lite choklad ur mina gömmor och avnjuta den i sällskap av min man och lite portvin.

 

Chokladkaksbild lånad från Pinterest

Ett gammalt talesätt säger att Nomen est omen (namnet är ett förebud), vilket bådar gott med Dow´s Nirvana Reserve Port, 15,90 för en halvlitersflarra. Inte nog med att Nirvana för buddhisterna betyder ”ett evigt, lycksaligt tillstånd av fullständig själsvila”, utan dessutom är det ju namnet på ett av de överlägset bästa bänden genom tiderna. Nåväl, denna underbart mörka, söta och lite kryddiga port med bäriga aromer av körsbär och fikon lär faktiskt ska vara framtagen enkom för att matchas med choklad – det portugisiska teamet från Dow´s samarbetade med belgiska The Flanders Taste Foundation för att ta fram och sammankoppla nyckel-smakkomponenterna i både portvin och mörk choklad. Den ultimata kombinationen ska vara choklad med en kakaohalt på 60 till 75% – men jag vågar påstå att det inte smakar direkt illa med vilken random choklad som helst!

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *