Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Den modiga kvinnans vin

14 jun , 2019, 16.06 Linda Forssell

 

Augmented reality, eller förstärkt verklighet som det heter på svenska, är en rätt så ny innovation inom teknikens värld. AR kombinerar alltså verkligheten med nånting digitalt, som till exempel de små figurerna i Pokémon Go -spelet, som de flesta barnfamiljer lär vara bekanta med vid det här laget. AR är dock nånting annat än VR, det vill säga virtuell verklighet, även om de påminner om varann. Skillnaden är att i AR läggs den datorskapade grafiken ovanpå den inspelade bilden av verkligheten, medan en VR-miljö är helt och hållet skapad i en dator, och inte har verkliga element som bas.

Jag har tidigare skrivit om viner med AR-etiketter, och nu kom ytterligare ett nytt vin med denhär extra finessen emot häromdagen – det amerikanska Embrazen Red Blend, 13,99€, en nyhet på Alko.

Eftersom jag tyckte mycket om boken Ett jävla solsken, som handlar om Ester Blenda Nordström, en svensk undersökande journalist och författare aktiv under 1900-talets första hälft, väcktes mina sympatier genast för det här vinet, som har Nellie Bly på etiketten.

 

Nellie Bly var en ung amerikansk reporter som levde i slutet av 1800-talet, och som blev mest känd för att ha infiltrerat sig (wallraffat, skulle man kalla det idag) på ett av dåtidens värsta mentalsjukhus, Blackwell´s Island i New York, för att rapportera om förhållandena där. Hon tillbringade tio dagar under cover på sjukhuset, och artikeln som publicerades i The New York World när hon kom ut väckte ordentlig uppståndelse bland politikerna i staden. Det konstaterades att vården på den här typens anstalter var under all kritik, och anslagen för mentalvård höjdes kraftigt, liksom reglerna kring hur patientvården skulle skötas skärptes till de intagnas förmån.

För samma tidning fick hon också år 1888 i uppdrag att försöka slå Phileas Foggs fiktiva rekord från Jules Vernes roman ”Jorden runt på 80 dagar”, vilket väckte stor uppmärksamhet då hon var kvinna och dessutom bara 25 år gammal. Hon färdades med båt och tåg, i rikshor och sampaner, till häst och på åsna – och anlände till sist till en jublande folkmassa i New York 72 dagar, 6 timmar och 11 minuter efter starten.

Red Blend är en hyllning till Nellie och hennes likasinnade, och vill liksom de övriga vinerna i serien inspirera genom att lyfta och sprida berättelserna om dehär banbrytande, modiga kvinnorna. Blenden är gjord på 44% Merlot, 26% Syrah, 15% Petite Sirah, 5% Malbec, 3% Cabernet Sauvignon och 2% Petit Verdot från kaliforniska vingårdar, och faller med sina mjuka tanniner och kryddiga bärighet närmast inom kategorin ”lättdrucket och allround”. Storyn om Nellie är ärligt sagt nog intressantare än innehållet i flaskan, men vinet är ändå välgjort och sympatiskt, och kommer säkert att dyka upp på vårt middagsbord fler gånger längs sommaren.

PS: Ladda ner appen (gratis!) Living Wine Label för att se och höra Nellie själv berätta sin historia.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *