Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade

Ooh-lala!

23 aug , 2019, 13.25 Linda Forssell

 

Det har lovats ännu en period av värme runt hörnet, så skynda er att sätta lite vitt på kylning! Jag kan rekommendera Ailalá, 14,61€, ett spanskt vin gjort på druvan Treixadura – den mest förekommande sorten i Galiciens DO Ribeiro. Den ger ofta fräscha, fruktiga viner med hög syra, och Ailalá är just ett prov på det – syrligt söt citron (tänk er en sked lemon curd, mums!), blodapelsin och vita vinbär samsas med en liten twist av örter.

Ibland hör man folk säga att Spanien inte kan göra bra vita viner, men då vet de nog inte vad de snackar om – tänk bara på det faktum att Spanien är världens tredje största konsument av fisk och skaldjur efter Japan och Sydkorea. Onekligen finns det då mängder av duktiga vinmakare som jobbat i generationer för att anpassa sina viner till vad som serveras på middagsborden. Så ifall ni inte knuffat in grillen i vinterförvar ännu kan ni passa på att tända den, och slänga på en örttoppad fiskfilé, några vitlökskryddade skaldjursspett eller nåt annat gott i fri stil, och avnjuta dem med ett glas välkyld Ailalá.

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *