Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade

En skål för den arma flickan

13 Dec , 2019, 12.29 Linda Forssell

 

Lucia sägs ha fötts i Syracusa på Sicilien år 283, i en förmögen adlig familj. Hennes föräldrar gick dock bägge bort som ganska unga, och Lucia sökte tröst i kristendomen. Hon gav bort alla sina ägodelar och pengar för att hjälpa de fattiga, och tackade nej till anbud om giftermål. Män blev kränkta av hennes otacksamhet, och hon stämplades som prostituerad och häxa – till slut försökte de bränna henne på bål, vilket misslyckades. Då stack de istället, denna morgon för 1715 år sedan (dvs år 304 för den som inte orkar räkna) ut hennes ögon. Senare helgonförklarades hon (man får ändra sig, ju!), och eftersom allt detta behändigt råkar passa in med vårt vintersolstånd har vi kommit att fira henne här i mörka Norden som ljusets bärerska.

Hon bär ofta även på saffransbullar, vilket ger storyn en lite mysigare touch såhär ur mat- och drycksynvikel sett.

Nes Passito di Pantelleria, 15,27€ är ett sött dessertvin från den lilla ön Pantelleria. Det är ett s.k. passito-vin (sådär som Amarone också, dvs gjort på torkade druvor), och är gjort på druvan Moscato d´Alessandria, även känd som Zibibbo. Förutom den vackra mörkt saffransfärgade nyansen passar dethär vinet bra idag också med tanke på dess juliga smakvärld av pomerans, russin och varma kryddor.

Ifall det blir några lussebullar över ikväll, kan ni rädda dem från torrhetsdöden (saffranet kan tyvärr ha den effekten på bakverk) och steka upp dem som ”rika riddare”. Avnjut med ett glas avkylt Nes, så har ni vips en superelegant avrundning på middagen! Man hade ju verkligen unnat den stackars Lucia några glas av denna goda dryck back in the day.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *