Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade

Kung Väinös vin

17 jan , 2020, 14.54 Linda Forssell

 

Idag vill jag tipsa om ett vin som har en lite otippad connection till vårt avlånga land – Prinz von Hessen Riesling Feinherb, 14,85€.

För drygt 100 år sedan valdes nämligen Fredrik Karl av Hessen till monark i Finland. Kungens fullständiga titel föreslogs vara Konung av Finland och Karelen, Hertig av Åland, Storhertig av Lappland samt Herre över Kaleva och Pohjola. För det mesta kallades han ändå kort och gott bara Fredrik Kaarle, men trots det finns det en allmänt utbredd uppfattning att han hade för avsikt att anta kunganamnet Väinö I. Några månader efter utnämningen, innan han ens blivit officiellt krönt, avsade han sig ändå kronan pga det världspolitiska läget, och höll sig till sin gård i Tyskland. Några generationer senare jobbar ättlingen Donatus von Hessen (som faktiskt är en riktig prins med egen HKH, och också 436:e i linjen till den brittiska tronen – det ni!) med vinodling på släktens ägor i Rheingau. Jag har haft äran att träffa prinsen ett par gånger då han besökt Helsingfors i pr-syfte, och kan berätta såhär oss emellan att han är en otroligt charmig och down to earth person trots sin förnäma bakgrund.

I PvH Riesling Feinherb kan man ännu se den finska flaggan på etiketten, som ett minne av den finska anknytningen. Vinet är halvtorrt (12 gr restsocker) med tydlig sötma av vita vinbär, persika och gröna äppel, men samtidigt sådär härligt, krispigt syrligt och friskt – precis vad jag gillar! Mycket gott i sociala sammanhang som sådant, men annars perfekt till orientalisk mat, olika fisk- och kycklingrätter.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *