Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Uruguay överraskade

28 jan , 2020, 10.33 Linda Forssell

 

På veckoslutet åkte jag på tjej-retreat till Hangö, där våra vänner har skaffat sig ett underbart litet rosa trähus mitt i stan. Min väninna serverade oss österbottnisk älgstek – oj arma dagar så det var gott! Till den blev det ett uruguayanskt rödvin, Garzón Tannat Reserva 2018, 15,48€.

Jag har tidigare ramlat över viner från Uruguay på mässor och tastings, men aldrig varit så särskilt imponerad av vad jag haft i glaset, utan mest fått intrycket av att de varit med som kuriosa, och knappast nåt att ta på allvar. Men jag tror bestämt jag måste revidera min uppfattning om Uruguay som vinland nu, för detta var en riktigt trevlig överraskning: mörk, kryddig (svartpeppar!) med generösa, örtiga aromer. Bra syra- och fruktbalans. Och alldeles perfekt till älg!

Tannat lär för övrigt ska vara att tacka för uppsvinget i Uruguays viner – den ursprungligen sydfranska druvan verkar trivas bra där, och där den vanligtvis ger extremt sträva, fylliga och lagringsbara viner, mjuknar den något i Uruguay, och är också lite fruktigare i sin framtoning. Bodegas Garzón är ett av de främsta vinhusen i landet, och har en toppenmodern produktionsanläggning som byggdes 2014. Hela 40% av vineriets energibehov tillgodoses genom sol- och vindkraft! Fem av deras viner finns att få på Alko, och jag tror minsann jag testa några fler av dem snart!

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *