Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade

Vinprovning på distans

17 maj , 2020, 18.31 Linda Forssell

 

Häromdagen deltog jag i ett intressant upplägg, nämligen vinprovning på distans. Vi har ju vant oss på sistone vid att en hel del av vårt ”gamla liv” förflyttats till en virtuell verklighet, allt från skola och jobb till hobyn och vanligt umgänge. Vinvänner är inte sämre, och det ordnas allt möjligt på nätet som kan vara kul att delta i – som den här provningen, vars tema också var lite avvikande. Vi testade nämligen MW Heidi Mäkinens ”Not my favourite wines”.

Jag hade hämtat upp proverna föregående dag från importörens kontor, och sedan loggade jag in på zoom nästa dag för att tillsammans med annat branschfolk (jag tror vi var kring 15 deltagare) få höra hur hon tänker kring vinerna, och prova och diskutera dem tillsammans efteråt. Mycket intressant och lärorikt!

Här får vi höra om ripassovinerna från Veneto, och varför Heidi tycker de ofta är ”för mycket” av det goda. Wine on steroids, kallade hon dem för. Andra viner vi provade var en DOC Prosecco, ett s.k. orange vin, och en vit bourgogne. Intressant att höra lite kritiska analyser kring dessa, även om det bara representerade en persons högst subjektiva smak – men välformulerade och beskrivande argument är alltid fascinerande att ta del av även om man själv skulle råka vara av annan åsikt, tycker jag.

Detta var en tasting för professionella, men jag kunde bra tänka mig att samma skulle fungera i glada amatörers lag. Det är bara att bestämma på förväg vilka viner som ska inhandlas, och sen kalla in till ett möte virtuellt. Temat kan vara vilket som helst (utgå tex från ett visst land, en region, eller druvsort om ni vill vara traditionella, eller tänka lite utanför boxen och föreslå ”mitt favoritvin”, ”snyggaste etiketten” eller ”sommarvin”), och ett par tre, fyra viner är tillräckligt. En poängskala kan hjälpa vid jämförelserna, och att var och en kort beskriver vad man får för associationer eller smakupplevelser – var inte blyga, och kom ihåg att man blir bättre på att förklara vad man känner ju mer man provar. Ha så roligt!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *