Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade

Ils sont lá!

24 Nov , 2020, 10.34 Linda Forssell

 

Nu finns de på Alkos hyllor igen, och två sorter precis som vanligt. Kanske några av er mest inbitna eller törstiga redan hunnit smaka? Förra torsdagen var lite regnig och ruskig, så jag masade iväg mig till bolaget först på eftermiddagen, men det har nog funnits år då jag hängt på låset vid redan före öppningsdags.

Aj vad jag talar om? Nå årets Beaujolais Nouveau -viner förstås! Varje år, den tredje torsdagen i november, presenteras nämligen årets primörvin från vindistriktet Beaujolais i franska Bourgogne, ofta under nästan karnevalartade former. Släppet av ”årets vin” brukar vara en riktigt efterlängtad skördefest både på hemmaplan och utomlands – i år var det kanske lite mer dämpat än vanligt ändå på grund av nivetvad.

Här är några fakta om Beaujolais Nouveau:

  • Primörviner dricks väldigt unga, och landar på butikshyllorna bara 6-8 veckor efter skörden. De mest inbitna vinsnobbarna brukar tendera att rynka på näsan och sucka djupt, medan folket på gatan hurrar och dukar upp till fest.
  • Trots sin anspråkslösa stämpel är Beaujolais Nouveau otroligt populär – närmare 30 miljoner flaskor produceras varje år, och av dem fraktas cirka 7 miljoner till Japan, där de används i särskilda vinbad som törstiga spa-besökare kan få plaska runt i.
  • En av huvudrollsinnehavarna bakom spektaklet är ”kungen av Beaujolais” George Duboeuf, mannen som myntade sloganen ”Le Beaujolais nouveau est arrivé!”.
  • Vinerna, som alltid görs på handplockade Gamay-druvor brukar beskrivas som lätta, friska, mjuka och bäriga, en aning spritsiga och ofta med toner av hallon, jordgubbe, blåbär, samt ibland även tuttifrutti och skumbanan.
  • ”Bojo” kan man säga om man vill, men annars uttalas de båschåléé novåå, med tonande sch-ljud och betoningen i slutet av båda orden. Inte alltid så enkelt det där.

Nu när ni vet detta kan vi gå vidare till årets exemplar.

Den första är 420217 Albert Bichot Beaujolais Nouveau, 9,98€ – jag fann den pigg och uppfriskande syrlig, med mycket hallon och lite blåbär i aromerna. En typisk fläkt av fruktyoghurt hittade jag också, däremot inte så mycket banan som det brukar vara! Drick lite sval till enkel plockmat, pizza, paj etc.

Den andra 488607 La Reine Pedauque Beaujolais Villages Nouveau, 11,89€ tyckte jag var betydligt mer komplex – mer tanniner och djup, men fortfarande väldigt fruktig förstås: körsbär, svartavinbär, blåbär och lite kryddor. Tack vare lite mer ”body” kan man bra servera det här med matigare vardagsrätter, typ kycklingfiléer eller makaronilåda med ett rejält ostlager.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *