Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade

Bravo Baronen!

24 mar , 2021, 12.27 Linda Forssell

 

En av de viktigaste högtiderna i det katolska Italien är ju naturligtvis påsken, och därför tänkte jag denna gång tipsa om ett härligt vin från hjärtat av Toscana – ett vin som sitter fint både till helstekt kyckling och den traditionella lammsteken med vitlök och rosmarin – nämligen chiantin! Chiantiviner är ju finfina till allla möjliga smakrika rätter, tex stekt eller grillat kött, och särskilt med traditionella tillbehör som rödvinssås och potatisgratäng samt grillade grönsaker. Pastarätter med inte alltför söta eller starka tomatsåser är förstås också super, vi snackar ju ändå om ett klassiskt italienskt vin.

En av mina favoritchiantin i den här prisklassen är Barone Ricasolis Brolio. Allt började med att familjen Ricasoli för 880 år sedan övertog Castello di Brolio i byn Gaiole i Chianti. Idag är det Francesco Ricasoli, den 32:a i rakt nedstigande led från grundaren, som driver familjeföretaget. Mitt huvud känns faktiskt nästan lite yrt då jag tänker på detta helt otroliga faktum.

Barone Ricasoli Brolio Chianti Classico 2018, 19,99€ är som traditionen påbjuder gjort på största delen Sangiovese, 80 % för att vara exakt, men också lite Merlot, 15% för balans och rondör, samt Cabernet Sauvignon 5 % för att strama upp helheten en aning. Vinet är rätt så fylligt och tanninrikt för att vara en vanlig chianti tycker jag, men har ändå den där uppfriskande syran man förväntar sig. Smaken är kryddig (kanle, örter, mörk kakao, lite vanilj), med inslag av mörka körsbär, hallon och plommon samt en skönt lång eftersmak. En riktig pärla, if I may say!

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *