Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Det där ugglevinet

11 maj , 2016, 20.05 Linda Forssell

 

Då jag under studieåren jobbade som försäljare på Alko fick jag så gott som dagligen förfrågningar om ”hästvinet” eller ”kattvinet”. Ibland kunde nån fråga efter ”det där vinet med mörkröd etikett” eller ”vinet med guldnät”. Då gällde det att kunna sina flaskor kan jag berätta, det är ju inte bara ett eller två viner som ingår i sortimentet och passar in på en såpass generös beskrivning.

Ett djur på etiketten är ett beprövat marknadsföringstrick åtminstone på den nordiska marknaden – känns vinets riktiga namn som en tungvrickare, minns man inte regionen eller den specifika druvblandningen – ja då är det lätt att be om ”se pöllöviini”, som faktiskt får bli dagens tips. Jag var själv aningen skeptisk först, men eftersom Tyto Alba är från Portugal beslöt jag att ge det en chans, eftersom jag ofta är ganska förtjust i just det landets röda.

Tyto Alba, tornuggla på svenska

Välgjort, smakrikt, balanserat, med passlig kryddighet och djup. Druvorna är förstås en blandning lokala (som det nästan alltid är med portugiserna) och området det kommer ifrån heter Tejo (hette förr Ribatejos, och hade inte världens bästa rykte – men nu har bönderna velat börja på ny kula, och det ser lovande ut!) Inget märkvärdigt, och kanske snäppet överprissatt (nå, vilket vin är inte det här i Finland…) med sin prislapp på 14,52€, men en absolut angenäm bekantskap!

Läs också

2 kommentarer

 1. jessika pettersson skriver:

  Hej
  Vet du var man får tag i ugglevinet, Tyto Alba?
  Mvh
  Jessika

  • Linda Forssell (oinloggad) skriver:

   Hej, jag gick in på Alkos sidor och tittade på ”myymäläsaatavuus”, och det verkar nog finnas lite varstans. Jag vet inte var du bor, så bäst att du kollar själv. Dock har både årgången och framförallt priset ändrats sen det här inlägget publicerades, och jag är inte bekant med den nuvarande varianten. Berätta gärna vad du tyckte om du får tag i det! Mvh Linda

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *