Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade,Vitt vin

Ett vårligt vitt

5 apr , 2018, 09.11 Linda Forssell

 

Kalendern visar att det är april, och jag har nu bestämt mig för att högaktningsfullt strunta i snöslasket därute – nu är det officiellt vår, vad vädergudarna än må säga. Och till våren hör ju vitt vin, varav den mest törstsläckande, glada och uppiggande sorten tycker jag är gjord på Sauvignon Blanc. De flesta Sauvignon Blanc-viner kommer ju från regioner med kallt klimat, och många av mina personliga favoriter härstammar från Frankrike. Då de odlas på varmare breddgrader får de lite andra karaktärsdrag, som kan vara skoj som omväxling – ofta förekommer intensiva, tropiska smaker som persika och kiwi.  I Nya Zeeland är Sauvignon Blanc den absolut ”hetaste” druvan och finns i 70% av allt vin som exporteras.

Ett typexempel på en sådan är ekologiska King’s Bay Sauvignon Blanc, 13,73 € från Marlborough. Den har en mycket aromatisk och karakteristisk doft av tropisk frukt och krusbär, och smaken är torr, ljuvligt syrlig och bjuder på inslag av fläder, omogna päron, lime och grapefrukt. Den färggranna, gråsparvsstora och mycket söta kungsfiskaren som finns avtecknad på etiketten anses förresten bringa tur i Nya Zeeland, och vinbönderna där menar att om man ser en kungsfiskare på sina marker är det ett tecken på att skörden kommer bli enastående. Vinet fungerar toppen till vit fisk och skaldjur, som aperitif med lite chips, eller som en festlig måltid i sällskap av till exempel torskrygg med sparris, lite citronzest och en klick getoscréme till.

 

Läs också

2 kommentarer

  1. Jenna skriver:

    Får så många tips på viner från din blogg. Herregud så många viner jag måste prova nu! En sak jag funderat på. Har läst/hört någon gång är att om man vill tänka så ekologiskt som möjligt gällande viner skall man hålla sig till att köpa viner som inte behövt resa så långt. Dvs i europa för vår del. Hur tänker du kring det? Kanske du kan skriva ett inlägg om det? 🙂

    • Linda Forssell skriver:

      Så roligt att höra! Och tack för idén, det är definitivt ett intressant ämne som man kan dyka hur djupt som helst i. Det finns nämligen så många aspekter att ta i beaktande, tex hurdan transport det är fråga om (tänk båt-, järnvägs- flyg- eller lastbil), hur vinet är förpackat (PET, bag-in-box-, påse, tetra, glasflaska), själva vingårdens odlingsprinciper etc., att man blir alldeles vimmelkantig. Generellt väljer jag personligen kanske oftast viner från Europa, eftersom vi ju har så fantastiska viner här, och så stor variation, men gällande just miljöaspekten så är det svårt att ge ett enkelt svar på frågan. Håll utkik efter ett inlägg eller en artikel om det, jag blev riktigt inspirerad att ta reda på mera nu!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *