Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade

Det perfekta vintervinet

3 feb , 2021, 21.07 Linda Forssell

 

Februari är min favorit vintermånad – det är visserligen snöigt och rejält kallt ute, men fåglarna har ändå börjat sjunga om vårens ankomst, solen skiner och jag fyller mina vaser med färgglada tulpaner.

Efter pulkabacken vill man kanske värma sig med nånting, och ja, glögg känns ju ärligt talat totalt passé, och minttukakao gott, men eventuellt nog lite 90-taligt. Men vet ni, jag har den perfekta drycken – portvin! Det är värmande och starkt (20%), men dessutom superelegant på alla sätt och vis.

Dow’s grundades 1798 och var den första portvinstillverkaren i premiun-klass i Douro-regionen. Dow’s ägs av familjen Symington som drivit företaget i fem generationer. Dow’s Late Bottled Vintage Port, eller LBV, är ett vintageportvin som lagrats på ekfat i 4-6 år, och sedan tappas upp på flaska för att lanseras på världsmarknaderna. Vinet filtreras inte, men klaras en aning. Tack vare dethär får vinet behålla fler aromer, kräver inte dekantering och utvecklas därför inte heller särskilt mycket i flaskan. Dows LBV-port är gjord av utvalda druvor från Dows berömda vingårdar Bomfim, Senhora da Ribeira, Santinho och Cerdeira.

Dow´s Late Bottled Vintage 2015 , 11,98€ (i behändig halvflaska) har en djupt rubinröd färg, och sammetsmjuk doft med intensiva bäraromer. Smaken är komplex, generös och koncentrerad, med inslag av mörk frukt (hallon, blåbärssylt), lite kryddor och mörk choklad. Eftersmaken är välbalanserad och lång och, i enlighet med Dows stil, lite stram och mer vin-aktig än sötsliskig.

Den är härlig att avnjutas lätt avkylt i all sin enkelhet i gott sällskap (passa på att bjuda några bitar mörk choklad till för lättförtjänt beundran!), men också jättefin med mogna, hårda ostar – testa till exempel med en mogen Cheddar.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *