Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade

Mitt favorit-vinland

1 mar , 2021, 15.01 Linda Forssell

 

Om jag säger att landet är födelseland för Christiano Ronaldo (fudisspelaren you know), var ett av världens politiska, kulturella och ekonomiska centra på 1400-1500 talet, har en fantastisk kustlinje och i matväg bjuder på smaskiga grejer som pastel de nata och piri piri chicken – vad säger ni då? Muito bom, det är Portugal förstås!

Portugal är ett spännande vinland på så många sätt, men kanske främst för att vinerna därifrån har en så stor diversitet. Landet är inte jättestort, men har ändå en rad olika klimat, och framför allt mängder av helt egna druvsorter, uppemot 300 stycken faktiskt – de flesta med rätt så svåruttalade namn. Dessutom går vintraditionen där låååångt tillbaka, och sysselsätter en ovanligt stor del av befolkningen, dels inom själva odlingen och produktionen av själva vinet, men också korkindustrin är den största i världen i Portugal, där det odlas korkek, som tillfredsställer en stor del av det globala behovet. Allt det här gör att viner från Portugal är härligt ”egna” och oftast inte så komersiella och opersonliga som de från många andra länder.

Landet är en riktig skattkista där man hittar allt från delikata dessertvin som port och madeira, till lätta och spritsiga gröna viner, vinho verde, och generösa, personliga röda och vita viner gjorda på druvsorter som Tinta Roriz, eller Aragonez som den också kallas (och som är samma som den spanska druvan Tempranillo), Touriga Nacional, Touriga Franca, Baga och Castelão (röda), Alvarinho, Loureiro och Arinto (vita). På Alko finns ungefär 300 portugisiska produkter, så det lönar sig att gå på upptäcksfärd på deras nätsidor!

Convento da Gloria, 11,98€, gjort på druvan Tinta Roriz, är gjort av Caves de Montanha, som ligger i Anadia, cirka 100 km söder om Porto. Vingården grundades 1943, och drivs nu i fjärde generationen. Vinet är ett sympatiskt och vardagligt vin, som ändå har mycket att erbjuda smakmässigt – det är rätt alkoholstarkt, 14%, och därför mycket fylligt och intensivt, med rustika, generösa toner av mörka bär, kryddig, söt lakrits, plommon och mörk choklad. Det värmer gott en kall marskväll, och går lätt att kombinera med olika maträtter.


Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *