Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade

En klunk värme i det grå

17 Dec , 2020, 10.31 Linda Forssell

 

Det är en sällan skådat grå och ruggig vinter vi fått, men kan man verkligen vänta sig något annat från 2020? Nej det är bara att bita ihop och knega på, snart är detta onådens år förbi och vi får verkligen hoppas 2021 är mildare och vänligare inställt. Jag har själv inspirerats till att laga godare mat denhär hösten, med mer eftertanke och tid, och med hjärtat helt enkelt. Jag har sparat en massa recept jag vill prova på, och börjat beta av listan. Till en vällagad måltid hör i min bok också ett gott vin, och jag är glad att mina vägar korsats med detta förmånliga och mångsidiga vardagsröda – Beronia Ecologico, 12,98€.

Vinet kommer från Rioja Alta i Spanien, och görs av Bodegas Beronia. Vinhuset bildades på 1970-talet av ett gäng vänner vars gemensamma intresse var mat och vin, och som ville jobba på att höja standarden på områdets viner – som på den tiden kunde vara lite si som så. Idag ägs de av Ganzalez-Byass, som bl.a. producerar sherryn Tio Pepe. Fortfarande är det dock samma vinmakare som har huvudansvaret över gårdens produktion, Matias Calleja.

Beronia Ecologico är ett go-to vardagsvin, värmande och gott som sådant, och väldigt mångsidigt och matvänligt. Det är gjort på Tempranillo-druvan, och har en lagom strävhet, fint kryddig smak med områdestypisk rostad ekfatskaraktär, och lite diskreta aromer av körsbär, plommon, mörk choklad, kaffe, kryddnejlika och vanilj.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *