När min man kommer hem från vinbutiken hämtar han ofta antingen en Amarone, eller ibland en Ripasso. Amarone görs på fina druvor som fått torka på halmmattor i upp till ett halvår innan de pressas till vin, vilket ger en otroligt koncentrerad och kraftfull slutprodukt. När pressresterna från Amaronen sedan återanvänds i en andra omgångs jäsning uppstår runda, sammetslena viner med mer struktur och intensivitet än hos ”vanliga” valpolicella-viner – och dessa kallas Ripasso, alltså ”upprepning”. De är också förmånligare än de dyra Amarone-vinerna, men i mitt tycke kanske rentav lättare att använda och matcha till mat.
Verrocchio Valpolicella Superiore Ripasso 2014 är ett utmärkt vin till grillad grisfilé fick vi märka. I doften finner jag en varm kryddighet som blandas med mogna körsbär och aningen söt marsipan, i gommen en härlig kropp och uttrycksfullhet med ordentlig längd. Ett fynd för snäppet under 14€.