Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

En liten flyttfågel från Australien

26 aug , 2017, 12.17 Linda Forssell

 

I Finland har vi länge gillat rätt mulliga, högoktaniga viner med mycket smak och frukt, men den globala trenden som har vänt till lite mer elegans och gammaleuropeisk stil, har sakta men säkert börjat göra sig märkt också hos oss. Många producenter verkar dra ner en aning på alkoholen och extraktet, och väljer istället att satsa på en mer finstämd stil – konsumenterna har helt enkelt tröttnat på muskler och längtar nu efter finess. I linje med det har tex österrikiska viner vunnit mark de senaste åren, liksom också nya-zeelänningarna med de så kallade cool-climate vinerna. Nu verkar också Australien haka på trots att man länge varit stolt över de typiska lite syltiga, solvarma Shiraz-vinerna, och istället har intresset för Pinot Noir vuxit sig allt större.

Ett matvänligt och mångsidigt vin i ”nygammal” stil är Logan Weemala Pinot Noir 2016, 13,31€. Druvorna kommer från Orange, ett område i New South Wales, som med sitt höga läge och lite kyligare mikroklimat visat sig ha stort potential för just Pinot Noir. Vinmakaren Peter Logan var ursprungligen musiker, men efter att ha insett sina egna begränsningar inom den branschen beslöt han sig för att utbilda sig inom biologi och kemi istället. Då hans far sedan började arbeta med vin såg Peter en möjlighet att kunna nyttja sina kunskaper så att både kreativitet och passion kunde få plats. Idag består Logan Wines av Peter, hans fru Hannah och den assisterande vinmakaren Duncan Lloyd, och teamet säger sig försöka kombinera frukten och finessen i sina viner – tydligen har  de lyckats ganska bra med uppgiften då de fått tack också på den internationella fronten.

Vinet doftar försiktigt av jordgubbar och örter, och smaken är elegant, lätt tranbärig med inslag av körsbär och en gnutta av både ingefära och kanel. Syran känns uppfriskande och påminner om rabarber, och eftersmaken är balanserad och dröjande – ett ypperligt paket så här på sensommaren, tycker jag. Jag gillar dessutom designen på etiketten, och namnet Weemala lär komma ifrån aboriginalernas ord för ”god sikt”. Vill ni testa så torde vinet smaka förträffligt (servera gärna en aning avkylt) till såväl lax, anka som kalkon och gris.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *