Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

In i dimman med stilig Nebbiolo

15 Dec , 2017, 10.42 Linda Forssell

 

Häromdagen medverkade jag i tv-programmet Efter Nio i egenskap av vinkännare. Programledaren Mårten Svartström hade fått välja ut sina favoriträtter, alla med anknytning till hans bakgrund och uppväxt, och sedan hade Kenneth Nars tillrett dem enligt önskemål. Min roll var att välja ut lämpliga viner till dessa rätter, men eftersom det pga regelverket inte framgick så tydligt i programmet vilka viner det var fråga om så tänkte jag presentera ett av dem lite närmare idag. Programmet finns för övrigt att beskåda på Yle Arenan för dem som missade det ( https://arenan.yle.fi/1-3827242 ).

Vinet jag valt att lyfta fram idag är det vi matchade med en ganska klassisk flamberad biff med dijongräddsås. Det kommer från Piedmonte i nordvästra Italien, och heter Fontanafredda Langhe Nebbiolo, 15,98€.  Druvan Nebbiolo anses vara ganska svårodlad, men trivs uppenbarligen bra i Piedmonte, för än idag kommer åtta av tio italienska nebbiolo-viner härifrån. Det finns många förslag på namnets ursprung, men den jag tilltalas mest av är härledningen från italienskan ”nebbia”, som betyder dimma. Jag ser framför mig hur dimman ligger vackert vid bergets fot kring skördetider i oktober-november. Nebbiolo är en sort med ganska tunt skal, som inte ger så mycket färg till musten –  man kan bli överaskad av vinets kraftiga smak om man jämför mot det milda utseendet. Den fina syran som druvan besitter är ett annat trademark för ett nebbiolovin, och i kombination med en balanserad fruktighet och markerade tanniner är de ofta uppskattade som matviner. De är också lättare att ta till sig (samt betydligt förmånligare) än de mer robusta storasyskonen Barolo och Barbaresco.

Fontanafredda, som räknas till de klassiska producenterna i Langhe, grundades imponerande nog av Kungen av Sardinien, sedermera den första kungen av det enade Italien, Victor Emmanuel I i slutet av 1800-talet. Deras Nebbiolo från 2015 (som är den årgång som säljs på Alko nu, avvikande från infon på bolagets hemsida) är uppiggande syrlig i smaken, men ändå sammetslen och lång. I doften kan man förnimma lite blommiga toner av rosor, och en svag tjärighet som också plockas upp i gommen, tillsammans med sura körsbär, lingon och en lätt kryddig eftersmak. Vinet är inget nybörjarvin, men en verklig pärla för dem som uppskattar gastronomi!

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *