Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Försommarens grillvin

25 maj , 2018, 14.57 Linda Forssell

 

Portugisiska viner har alltid lyckats fascinera mig, och för det mesta har jag blivit positivt överraskad av utbudet i Alko, om än det kunde få vara lite bredare i mitt tycke. Det är kul att ett land med så starka kontraster, allt ifrån inbjudande sandstränder i turistmättade Algarve till vilda bergskedjor i norr samtidigt kan erbjuda så varierande stilar och ändå verkar ha hittat en röd tråd och ett alldeles eget uttryck. En intressant vinregion i Portugal ligger precis nordväst om huvudstaden Lissabon, där odlingarna kyls ner av salta havsvindar. Dagens vintips kommer från ett område i den östra delen av Lisboa-regionen, och har kallats för ett av landets bästa i modern tid, nämligen Alenquer.

Quinta de Chocapalha, 13,90€ är ett rött vin gjort på en blandning inhemska druvsorter som Touriga Nacional, Tinta Roriz, Castelao, Touriga Franca och Alicante Bouschet. Vinet matchar det somriga väder vi fått njuta av på sistone, och har man i planerna att tända grillen kan man likaväl korka upp en flaska av detta vin – det placerar sig på den fylligare sidan av skalan, samtidigt som det bjuder på lätt rökiga toner av mörk frukt och kakao samt en lång finnish. Lägg in en beställning till närmaste Alko, och håll en flaska eller två på din hylla – perfekt att skölja ner tex en grillad burgare med portobellosvamp och bacon!

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *