Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Kantarellkompisen

17 sep , 2018, 13.23 Linda Forssell

 

Tänk er en doft av höstskog, tänk er lingon och boysenbär. Korgen fylld av svamp och luften sådär härligt krispig och klar som den bara blir när hösten är som vackrast (älgflugorna och de läckande gummistövlarna kan ni mota bort från tankarna direkt, de passar inte alls in i denna dagdröm). Sen tänker ni er till nästa scenario, som är hemma i köket: middagskycklingen och potatisgratängen är i ugnen och sprider en varm, inbjudande doft omkring sig, och den gräddiga svampsåsen puttrar sakta på spisen. Eller kanske har du valt att keep it simple, och bara stekt upp ett gäng kantareller med smör och lök, och fixat en liten toast till kvällsmål? Hur som helst , så är det nu som dagens vintips gör entré: Jean Biecher Pinot Noir Réserve Organic, 13,90 €.

 

Detta är nämligen ett härligt elegant septembervin (alltså inget för dig som bara gillar muskulösa och maffiga grillbiffsviner), med sina diskret syrliga lingon- och tranbärstoner,  sin lilla gnutta örtighet och lätta kryddighet mot slutet, och är perfekt som side-kick till olika svamprätter. Om vanlig tråk-kyckling nu inte inspirerar dig kan du lätt byta ut den till lax (behåll dock svampen, mums!), och om du känner dig peppad att ta dig an lite mer exotiska kockningsutmaningar är den här Pinot Noiren också riktig god till det marockanska kökets smakvärld – tabbouleh, hummus, lamm-tagine eller couscous till exempel.

För närvarande finns det faktiskt bara fyra Pinot Noir viner från Alsace på Alko, och av dem så är just denna Jean Biecher den förmånligaste till priset. Dessutom är den ekologiskt odlad, vilket alltid är ett plus för mig. Familjen Biecher har varit verksamma i Alsace sedan 1762 och är idag en av de fem största producenterna i regionen. Vineriet ligger i den lilla byn Saint-Hippolyte och trots revolutioner och världskrig har familjen envist lyckats jobba vidare på sina viner – idag är de kända för att vara förutom av ytterst god kvalitet, också mycket klassiska och ursprungstypiska i sin stil, och verkligen spegla det unika området.

 

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *