Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Vitt vin

Där sjöng en fågel på lindekvist

30 sep , 2016, 13.05 Linda Forssell

 

… eller kanske var det nåt annat exotiskare träslag denna gång – för dagens vintips kommer från Australien, och fågeln på etiketten är en av de många små rackare som trivs i det trendiga vinodlingsområdet Orange. Klimatet där är bland de svalaste i Australien, och vinodlarna på de högt belägna slätterna har på senaste tid fått mycket beröm för att producera druvor med utmärkt syra och således också större komplexitet än vad som går att få annanstans i Australien.

 

IMG_1489

Weemala betyder ”fin utsikt” på aboriginernas ursprungsspråk

Peter Logan gör en hel serie med prisvärda viner från området (tre av dem finns att få på Alko), och den här rieslingen är inget undantag. Logan Weemala Riesling 2015 är i mitt tycke väl värt sitt pris på 13€, och utgjorde en klar synergi med den sesam- och teriyakikryddade lax jag serverade till. Smaken är halvtorr med mogen persika och gula äppel i förgrunden, men med friska citrussyror som dyker upp för att balansera helhetsintrycket. En fullträff till asiatiskt inspirerade fiskrätter, men tillräckligt smidigt och fruktigt fräscht också som sällskapsvin.

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *