Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Mousserande vin,Okategoriserade

Blinifrossa

23 feb , 2017, 22.22 Linda Forssell

 

Nu är det säsong för både blinier och lake, men eftersom undertecknad tyvärr saknar erfarenhet av den senare, så ska vi här hålla oss till de läckra små ryska boveteplättarna som värmer så gott i februarikölden. Traditionellt serveras de med ett glas kyld vodka, och för den som föredrar en icke fullt så alkoholstinn dryck passar en ljus lager också bra.  Är det jag som får välja blir det dock nånting bubbligt, eftersom den krämiga smetanan och fiskromens förfinade smak kräver både syra och elegans.

Pongrácz Méthode Cap Classique Brut , 15,30 €, från ett vinhus med ungerska rötter, är ett mycket prisvärt mousserande vin som är gjort på den klassiska Champagne -metoden, som kallas Méthode Cap Classique i Sydafrika. Fylliga aromer med inslag av nougat, äpple, grape och nötter, och en fin längd i eftersmaken. Moussen är vid upphällningen lite väl intensiv för min smak, men lägger sig snällt efter en liten stunds luftning. Vinet blev nyligen belönat med en guldmedalj i klassen mousserande viner över 13€ i Vuoden Viinit -tävlingen, och är definitivt värt att bekanta sig med!

Visste ni förresten att blinier är naturligt fria från gluten, och således bra bjudmat också till gäster med specialdiet? Googla för recept, det finns en uppsjö att välja mellan! På bilden ovan ser ni en enligt den svenska matlagningslegenden Hirams, Märit Huldts, recept.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *