Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Mousserande vin

Kir Syréne

22 jun , 2017, 21.19 Linda Forssell

 

Jag väljer nu en annan linje än de flesta, och utgår från att ni hittar lämpliga vintips till både silltallriken och grillmaten om ni bläddrar exempelvis här i Korkat-arkivet, eller genom att klicka er fram genom andra google-träffar på det stora världsomspännande Nätet. Jag vill hellre önska er läsare en trevlig högtid genom att höja ett glas kir – världens stiligaste och enklaste fördrink! På bilden ser ni min försommar-specialare, som jag döpt till Kir Syréne.

Saften görs med fördel dagen innan, och pga av sin parfymiga smak kommer den egentligen bättre till sin rätt i vuxendrinkar än som blandsaft åt barnen. Såhär görs den:

20 klasar vanlig lila bondsyren
1 kg socker
1 l vatten
1 ekologisk citron
Några cm färsk, skalad ingefära i bitar

Skölj blomklasarna och rensa dem så att bara blommorna blir kvar. Koka upp vatten och socker och rör tills sockret löst sig. Tvätta och skär citronen i skivor och lägg tillsammans med blommorna i en stor skål med lock. Häll över sockervattnet (medan det fortfarande är hett) och låt svalna under lock. Förvara i kallt över natten (eller längre) och sila sedan. Tappa på rena flaskor.

Till min kir behöver du champagne (kan bytas mot annat torrt mousserande vin om man så vill), denna syrensaft och en liten syrenkvist som dekoration. Proportionerna är en smaksak, men ungefär en del saft mot fyra eller fem delar champagne. Mycket enkelt! Samma princip gäller givetvis för vilken annan slags kir-drink som helst – prova med att byta ut saften mot fläderblomssaft (jag brukar använda Ikeas, den är väldigt billig och riktigt god), blåbärssaft eller nån bärlikör som ligger och dammar längst bak i skåpet. Har man inte något mousserande vin kan man även ta vanligt vitt vin. Experimentera er fram med era favoritsmaker, detta är en förlåtande drink som brukar bli bra på de flesta vis.

Nu önskar jag er en skön, snöfri midsommar med mycket god mat och sommarstämning!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *