Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Höstens bästa grytvin

12 okt , 2017, 11.13 Linda Forssell

 

Det regnar och ruskar, och oktober kan inte berömmas för att ha visat upp sina vackraste sidor än så länge. Vore jag en inrednings- eller ”lifestyle” -bloggare skulle jag säkert skriva några rader om yllesockor, tekoppar och värmeljuslyktor, men eftersom det inte är mitt gebit så dammar jag istället av gjutjärnsgrytan och korkar upp en fyllig italienare.

Luigi Righetti är ett familjeföretag från hjärtat av Valpolicella i norditalienska Veneto. Vinhuset har ett starkt namn här i Norden, dit en stor del av produktionen går – av den dryga miljonen flaskor de tillverkar så säljs hela 95 procent utomlands, varav cirka hälften till oss häruppe. Ungefär en tredjedel av den totala produktionen utgörs av amarone vilket gör företaget till en av de allra största privatägda amaroneproducenterna. Idag leds företaget officiellt av bröderna Gianmaria och Giuseppe, men övervakas fortfarande av ”stålfarfar” Luigi, pojkarnas pappa som är född 1922. Han är en ovanligt seg herre, som sin respektabla ålder till trots fortfarande lär ska vara bland de första som uppenbarar sig på kontoret på morgnarna, och dagligen är engagerad i kontakten med druvodlarna på fälten.

Under 1940-talet sägs Herman Göring och hans nazisttrupper ha haft sin högborg i den lilla byn Valgatara di Marano där familjen Righetti med Luigis pappa Angelo som överhuvud arbetade som vinmakare sedan 1909. Göring hade av någon anledning plockat ut just den unge Luigi till sin springpojke, vilket som tur i oturen kan ha varit orsaken till att familjen och företaget räddades då trupperna slutligen drog sig tillbaka med order om att förinta hela byn.

Namnet Campolieti betyder ”lyckliga fält”, och syftar på druvodlingarna.

 

I dag satsar sönerna allt på framtiden i en supermodern vinanläggning med rader av rostfria tankar, vasselinpressar och barriquer, och man har byggt ett stort luftkonditionerat hus för torkning av druvor som ska bli Amarone och Recioto. Druvorna till denna veckas vin, Campolieti Valpolicella Classico Superiore Ripasso, 13,94€ har handplockats och alkoholjäsningen har skett på traditionellt sätt. Det vill säga när första jäsningen är klar, startar man en andra jäsning tillsammans med jästresterna från amaronetillverkningen (det är detta som kallas Ripasso-metoden). Vinet har därefter lagrats ett år på ekfat. Druvblandningen är klassisk, med Corvina 70%, Rondinella 20% och 5% Molinara (och övriga 5%). Vinet är mörkt och fylligt, med värmande inslag av syrliga lingon och mogna fikon, kryddig vanilj och en svag örtighet.

Ett riktigt sympatiskt rödtjut med bra pris- och kvalitetsförhållande, som egentligen kan få serveras en aning svalt till en mustig lamm- eller kycklinggryta, men som gör sig fint till en stor skala av rätter som inte är alltför lätta i smaken.

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *