Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade,Rödvin

Fem fakta om Beaujolais Nouveau

17 Nov , 2017, 14.11 Linda Forssell

 

Igår var det ingen vanlig torsdag, det var ju Beaujolais Nouveau-dagen! Varje år, den tredje torsdagen i november, infaller en av de skojigare dagarna i vinkalendern – då släpps nämligen årets primörvin från Beaujolais, ofta under nästan karnevalartade former, och seden att fira denna har spritt sig även långt utanför Frankrikes gränser och till och med hittat sin väg hit till oss!

Här är några fakta om Beaujolais Nouveau:

  1. Primörviner dricks väldigt unga, och landar på butikshyllorna bara 6-8 veckor efter skörden. Vinsnobbar brukar tendera att rynka på näsan och sucka, medan folket på gatan jublar och festar loss!
  2. Trots sin enkelhet är Beaujolais Nouveau omåttligt populär – närmare 30 miljoner flaskor produceras varje år, och av dem shippas cirka 7 miljoner till Japan, där de används i särskilda vinbad som törstiga spa-besökare kan få plaska runt i.
  3. En av frontfigurerna bakom spektaklet är ”kungen av Beaujolais” George Duboeuf, mannen som myntade sloganen ”Le Beaujolais nouveau est arrivé!”.
  4. Vinerna, som alltid görs på handplockade Gamay-druvor beskrivs ofta som lätta, friska, mjuka och bäriga, en aning spritsiga och ofta med toner av hallon, jordgubbe, blåbär, samt….tuttifrutti och banan. De två senaste kan härledas till jästkulturen 71B, en snabbstartande sort som används vid tillverkningen av just detta vin. Efter en del kritik verkar trenden vara på väg bort från banantonerna, och idag är det mer fokus på klassiska hallonfruktdrivna toner.
  5. Alko tog i år in 53 640 flaskor, föredelat mellan en ”vanlig” och en ”villages”. Skillnaden är att den vanliga får komma varifrån som helst inom området, medan Villages-vinet kommer från enbart vissa byar i distriktet.

Årets Beaujolais Nouveau som finns att få på Alko är faktiskt från samma producenter som ifjol: Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau 2017, 9,98€, (lätt och friskt syrlig, med lingontoner samt en aning hallon och blåbär) och Albert Bichot Beaujolais Villages Nouveau 2017, 10,45€ (snäppet mer nyanserat, friska syror som påminner om lingon och omogna körsbär, dröjer kvar längre). Servera en aning svalt med en läcker ost- och svamppaj, och ni har en trevlig kväll framför er! Båda är lättsamma och pigga, opretentiösa viner – som jag troligtvis kommer att ha glömt bort om en vecka eller två. Och det är helt okej, nästa år den här tiden kommer jag bergssäkert ändå igen att nyfiket styra stegen mot alko för att testa årets upplagor, det nu bara hör till.

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *