Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Paris i mitt hjärta, Australien i mitt glas

24 Nov , 2017, 15.31 Linda Forssell

 

Det är inte många veckor sen jag strosade omkring i Montmartre, Champs Elysees och Quartier Latin, hand i hand med min make, och bara insöp den alldeles speciella, underbara parisiska atmosfären. Vi måste ha tillryggalagt många tiotals kilometer per dag, njutandes av att kunna röra oss utan barn och till fullo ta in all vacker arkitektur, sticka oss in på första bästa bistro och beställa ett glas vin och en tallrik charkuterier och bara luta sig tillbaka för att i allsköns ro betrakta förbipasserande. Jag har även en fäbless för art nouveau, och det lilla hotellet vi bodde på var utomordentligt smakfullt inrett med romantiska detaljer från den stilperioden.

Också operan La Bohème av Puccini hör till favoriterna, och var en av de första jag såg som barn, i sällskap av min mamma som tålmodigt viskande översatte librettot åt mig. Den vemodiga berättelsen om människors utsatthet och kärlekens omöjlighet är hjärtskärande vacker och borde ses av alla – lika berörande idag som den måste ha varit i slutet av 1800-talet då den såg dagens ljus. Ja, det var alltså ingen större överraskning att jag föll för dagens vinflaska, namngiven efter operan, och dessutom prydd av en etikett efter Alfons Muchas berömda litografi från sekelskiftet – och när även innehållet visade sig vara förstklassigt så var det ju givet att jag skulle presentera mitt fynd för er här.

Dock är detta inget franskt vin, vilket man kanske härleder till vid första anblicken. La Bohéme Act Four, 16,98€  är faktiskt australiensiskt, och kommer från Yarra Valley, som ligger en timmes färd nordöst om Melbourne. Yarra Valley har, förutom ypperliga vinodlingar som producerar bland de bästa mousserande vinerna och Pinot Noir -vinerna överlag i Australien, också en stor konstnärskoloni – och jag gissar att länken mellan Muchas etikett och vinet finnes där.

Själva vinet skiljer sig diametralt från de typiska kraftiga fruktbomberna man vanligtvis föreställer sig då ett australiensikt vin serveras, och stilen är faktiskt mer fransk – rentav lite Beaujolais-lik (se föregående inlägg). Druvblandningen på 81% Syrah och 19 % Gamay ger en smidig men frisk smak vilket också den kallt rödlila färgnyansen vittnar om. Ungdomligheten ger sig tillkänna i smaker av saftiga, syrliga röda bär, lite gröna, örtiga toner och en subtil touch av vitpeppar i avslutet. Jag kunde tänka mig att det här vinet vore ett perfekt bistrovin, nånting att sippa på till folkströmmen utanför de franska fönstrena, upphällt invid en tallrik kallskuret, lite ostar och ackompanjerat av en nygräddad, frasig baguette.

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *