Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Vitt vin

Veganvänligt vitt

4 maj , 2018, 10.17 Linda Forssell

 

En trend just nu bland mat- och vinmänniskor är naturvinerna. Om man nu kan kalla nåt som egentligen är den mest ursprungliga formen av vin för en ”trend” är i och för sig diskuterbart, men vi kan väl säga att det åtminstone gjort en come-back. I nästa vinruta i papperstidningen kommer jag att gå in lite närmare på fenomenet, men såhär kort handlar naturvinsproduktion om att generellt påverka tillverkningsprocessen som möjligt – vilket tex innebär att druvorna oftast skördas för hand, att inga kemiska bekämpningsmedel  används på vingården och att vinet spontanjäser enbart med hjälp av vildjäst. Dessvärre finns det ingen ”officiell” certifiering eller organisation som avgör och övervakar vad ett naturvin är, utan det är faktiskt upp till den enskilda producenten att använda beteckningen rätt.

 

Naturviner kan därför smaka lite hur som helst, skalan går från väldigt udda och nästan lite ”skitig” smak till riktigt fräscha och så likt konventionella viner att man knappt märker nån skillnad. Vill ni testa ett nybörjarvänligt naturvin kan ni exempelvis köpa hem en flaska sydfranskt Nigiro Nature Chardonnay, 12,48€. Vinet är gjort på 100% Chardonnay, och bjuder således på typiska gräddiga vaniljaromer, lite tropisk frukt och en subtil och svagt kryddig nötighet. Servera till smakfulla laxrätter eller ljusa kötträtter, som till exempel kalv eller gris med gräddsås.

Observera dessutom dess veganvänlighet, eftersom inga animaliska produkter använts till exempel vid klarningen av vinet (ofta klarnar man vinet med äggvita)!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *