Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Vitt vin

Chilenskt chill-vin

20 jun , 2018, 10.55 Linda Forssell

 

I Casablanca-dalen, belägen ganska mitt mellan Santiago och Valparaiso, har man egentligen bara producerat viner sedan medlet av 1980-talet, men populariteten har sedan dess exploderat fullkomligt, och idag är det Chiles snabbast växande vinregion. Trots att den ligger vid 33:e breddgraden och således är mycket närmare ekvatorn än nån europeisk vingård, så är klimatet kyligare tack vare närheten till oceanen, och anses därför optimalt för druvsorter som Sauvignon Blanc, Pinot Noir och Chardonnay. Ibland har regionen odlingssmässigt liknats vid Kalifornien, och vinmakarnas pionjärtid där kunde nog nästan jämföras med guldrushen.

Jag smakade häromdagen på ett friskt och fruktigt Sauvignon Blanc -vin som heter Kalfu Molu, 13,40€. Kalfu betyder blå på mapuchernas ursprungsspråk, och Molu betyder väster, eller ”där solen går ner” – mapucherna trodde förr i världen att stjärnorna dök ner i havets djup och förvandlades till sjöstjärnor på dagarna. Vinet är fräscht torrt och syrligt, med typiska Sauvignon Blanc -drag såsom svartavinbärsblad och krusbär, tillsammans med lite gröna örtiga toner och lime i avslutet. Ett somrigt och läskande vin, som passar finfint med grillade skaldjursspett, matiga sallader och helt enkelt som sådant en kväll på bryggan!

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *