Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Dessertvin

Skvätten över i

30 aug , 2018, 10.56 Linda Forssell

 

Nu var det inte länge sedan jag lovordade kombinationen cantuccini och vin santo, men eftersom det är äppeltider så måste jag ju även passa på och tipsa om hur ljuvligt gott det är med en annan klassisk kombination: nämligen äppelpaj och ett litet glas sauternes (lathund för uttal: såtäärn). Överlag lönar det sig att tänka på matens och dryckens ursprung då man ska komponera ihop en komplett middag med mat och dryck – maträtter och vin från samma område brukar passa ihop som handen i handsken. Vill man därför vara riktigt on top of it så kan man ju göra sin äppelpaj såsom de gör i Frankrike, och kalla den Tarte Tatin – och så häller man upp ett litet glas honungslent dessertvin till och njuter!

Jag nöjde mig med en helt ”vanlig” äppelpaj, men den var inte heller fy skam!

Sauternes-vinerna kommer från sydöstra delen av Bordeaux. De är världskända för sin höga kvalitet, och kanske också för sitt rätt så höga pris. Men som med allt annat, så kostar kvalitet: förutom att vindruvorna (Muscadelle, Sauvignon Blanc, Semillon och Sauvignon Gris) plockas för hand, så kontrolleras de också noga flera gånger innan skörd för att se till att de uppfyller de mycket strikta kvalitetskraven. Sötman kommer ifrån ädelrötan, en slags svampsporer som gör att druvan skrumpnar och saften koncentreras så den blir gyllengul och nästan sirapsliknande. Den färdiga musten ska sedan dessutom lagras upp till 36 månader på nya ekfat, vilket inte heller är gratis!

Här kan du klicka in dig på Alkos sida och kolla från deras sauternes-sortiment vilken flaska som passar din plånbok bäst – skalan ligger mellan 14 € och flera hundra! Vill du läsa mer om andra sorters dessertviner och vad de passar med föreslår jag att du kikar i vinrutan i dagens pappers-Hbl.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *