Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Stenvinet

5 okt , 2018, 11.08 Linda Forssell

 

Min gamla bekanta, Vallis Terra Grenache Syrah, 9,48€, har fått en uppdaterad look. Detta vin har funnits på marknaden redan i många år, och är en go-to vardagsfavorit i vår familj, särskilt på höstkanten. Jag har alltid tyckt att gapet mellan kvaliteten och prislappen är överraskande stort – det var mycket ”bang for the buck” helt enkelt. Nu verkar det tyvärr som om hemligheten är ute, och priset har justerats uppåt en aning. En euro hitåt eller ditåt stjälper dock kanske inte hushållskassan, och detta är fortfarande ett utmärkt vin, värt att lyftas till er, mina kära läsares, kännedom.

Vallis Terra kommer från franska området Vaucluse, där bl.a. det gamla påvesätet Avignon ligger. Vinet har många Rhône-typiska karaktärsdrag, och bjuder på en generös smak av mörka bär (aronia! enligt Alko –  det tycker jag var uppfriskande beskrivet, måste gå och tugga i mig lite från grannen buskar och kolla om jag håller med), en varm kryddighet som får mig att tänka på en lätt pepprig lakrits, och i avslutet lite söta vaniljaromer. Inget revolutionerande vin i sig, men en pålitlig kamrat till många av höstens värmande, mustiga kötträtter.

Namnet är förresten occitanska och betyder  ”stenig dal”. De små runda stenarna som det syftar till, och som är avbildade på etiketten lär ska förekomma i vingårdarna i området, där de hjälper vinrankorna att behålla värmen ännu länge efter solnedgången.

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *