Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Nånting gammalt och nånting nytt till påsk

18 apr , 2019, 10.52 Linda Forssell

 

Påsken är tillsammans med julen den viktigaste mathelgen, och vi är nog många som är glada över att få hela fyra lediga dagar tillsammans med familj och vänner, och få gotta oss i lax, lamm, sill, memma, pasha och förstås chokladägg. Att ägg hänger så starkt ihop med påsken beror förresten på att det under fastan var förbjudet att äta ägg. Hönsen såg dock inte till kalendern, och fortsatte värpa helt som tidigare – vilket ledde till ett överflöd av ägg när fastan väl var över. Liksom julen är också påskbordet ett verkligt sammelsurium av olika mer eller mindre krävande smaker (ägg hör just till den kategorin, det kan vara knepigt att matcha ägg och vin), men istället för att ödsla alltför mycket energi på att hitta just rätt smakkombination gällande mat och dryck brukar jag rekommendera att ta ett vin man gillar, helt enkelt. Eller varför inte en god öl, som släcker törsten och passar bra med det salta och feta.

 

Lammgrytan är dock ett stående inslag på påskmenyn hemma hos oss, och till den vill jag gärna ha ett lite runt och mustigt vin. Ofta gör vi grytan i marockansk stil, med torkade frukter och kanel, och då får även vinets aromer gärna plocka upp den här smakvärlden. I år blir det ett nytt vin till, en flaska norditalienskt rött, nämligen Novellus Corvina Port Wood Finnish, 12,58€. Det är gjort på druvan Corvina, som kommer från Venetien och används i de populära Amarone och Ripasso -vinerna. Grejen som gör det här vinet lite speciellt är att man istället för klassisk fatlagring, som oftast innefattar ek eller akaciaträ, istället har valt att låta vinet få en ”port wood finish”.

Producenten Altia beskriver sin innovation såhär: ” När vi sammanför detta italienska vin med ek från portvinsfat blir det verkligen ett smakgiftemål där ett plus ett blir tre.Vinet får en bredare och nyansrikare doftpalett där portvinsfaten tillför björnbär, blåbär, vanilj, mörka plommon och kaffe. Vinet får också ett tillskott av stramhet, men tanninerna är både mogna och mjukt behagliga. Den mörka fruktigheten gör smaken fylligare på ett mycket tillfredsställande sätt, och i den långa eftersmaken finner man både mörka frukter, plommon, lagerblad, vanilj och mörk choklad. En synnerligen trevlig fusion mellan det vackra Venetien och Dourodalens portvin.”

 

, , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *