Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Mousserande vin,Okategoriserade

Sprakastickor och sprakadrickor

31 Dec , 2016, 13.31 Linda Forssell

 

Idag kan man med gott samvete röja undan barrande granar och låta släggan vina över pepparkakshusen om man så har lust. Vill man inte vara fullt så snabb med att röja undan julen kan man nöja sig med att köpa sig en bukett tulpaner och några tomtebloss, och kanske duka upp till festmiddag i andra nyanser än rött, grönt och guld – blått, silver och lila gör sig fint till nyår tycker jag själv.

Nyårsfirandet ger som bekant mer valfrihet gällande vad som bjuds, än både jul och påsk där skinkan och lammet traditionellt står utom all konkurrens. Därför ska jag inte tipsa er om vanliga viner idag, utan hålla mig till en av de största gemensamma nämnarna bland alla förväntansfulla firare – bubblet. Dessutom tänkte jag slutligen dela med mig av ett recept jag använde förra året, som är både festligt och snabbfixat.

Bild lånad från Elle Mat och Vin:s instagramkonto

1. Luxemburgiska Bernard Massard Millesimé Brut 2013 (19.99€) är en fördelaktig och ändå mycket elegant dryck att skåla in det nya året med. Det är fräscht och balanserat, och bjuder på en läskande, friskt äpplig syra i kombination med de klassiska rostade brödtonerna. Mycket valuta för pengarna.

2. Den svagt rosa André Clouet No3 Rosé Champagne Brut  (39,90€ ), gjord på enbart Pinot Noir -druvor, är en ”riktig” champagne, som känns mycket tjusig och sitter utmärkt på middagsbordet med sina fina bubblor, subtila aromer av croissant, hallon och apelsinskal, och en lätt kryddighet i avslutet. En ny rosé-favorit hos undertecknad.

Båda dessa tycker jag dessutom att passar strålande som både välkomstskål och längs middagen – och särskilt ihop med nedanstående recept på blini med citronsmetana i långpanna.

Ursprungliga receptet kommer från http://www.soppa365.fi/

Blinismeten:
7 dl helmjölk
200 gr gräddfil
25 gr färsk jäst
2 dl bovetemjöl
2 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
3 ägg
25 gr smält smör

Citronsmetana:
skalet av 1 ekologisk citron
1 msk citronsaft
1/2 kruka dill
240 gr smetana
0,5 tsk salt
några varv med svartpepparkvarnen

Topping:
1 rödlök
300 gr kräftstjärtar eller räkor
100 gr fiskrom
dillkvistar och citronskivor till dekoration

Gör såhär:

1. Värm mjölken och gräddfilen till handljummen temperatur. Smula ner jästen och blanda väl. Blanda även i mjöl och salt. Täck med bakduk och låt jäsa nånstans varmt i ungefär en timme.

2. Värm ugnen till 200 C. Skölj citronen, riv skalet och pressa ur saften. Klipp dillen fint. Blanda ihop alla ingredienser till citronsmetanan.

3. Skala och skär rödlöken i riktigt tunna skivor (halvmånar blir fint). Sila bort vätskan från kräftstjärtarna och/eller räkorna.

4. Blanda ner äggen och det smälta smöret i blinismeten. Häll sedan över smeten i en långpanna (med kanter!) som du fordrat med bakplåtspapper. Ställ mitt i ugnen för c 30-45 min eller tills ytan är vackert guldbrun.

5. Låt svalna en aning, och bred sen ut citronsmetanan. Arrangera sedan romen, kräftorna/räkorna, löken, dillen och citronskivorna så det ser vackert ut.

, , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *