Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade,Rödvin

Härliga vardag!

10 jan , 2017, 19.51 Linda Forssell

 

Jag har precis återvänt från ett förlängt veckoslut i Paris, och även om det var en härlig resa, så kändes det ändå oväntat skönt att komma hem igen. Läsa godnattsaga för barnen, sova i egen säng, veckla upp Hufvudstadsbladet vid frukostbordet. Och efter alla ostron, grodlår och fonduer var det sagolikt gott med en stor tallrik helt vanlig, hemgjord köttsoppa! Inspirerad av vardagen nu efter jul och nyår tänkte jag ge er ett vintips i kategorin ”bra allround vin” – Postales del Fin del Mundo, 12,49€, är gjord på Cabernet Sauvignon och Malbec (60% och 40%).

Vinet kommer från det yngsta vinodlingsområdet i Argentina, nämligen Patagonien, som ligger längst ner i söder. Området domineras av öken, med små oaser av grönt kring floderna, och betraktas som mycket kargt och vilt, men har blivit uppmärksammat för sina kvalitetsviner världen över. Landets stolthet Malbec är den stjärna som lyser klarast även där, men det lite svalare klimatet lämnar också plats för andra druvor såsom Pinot Noir, Merlot och Sauvignon Blanc. Förutom svalkan som den 39:onde breddgraden för med sig, uppskattar också vinodlarna den ibland ganska bistra vinden, som ständigt blåser från Anderna, och dels håller stockarna friska och fria från småkryp, och samtidigt sägs ge druvorna ett lite tjockare skal. Postales-vinet (som också finns i en vit variant, gjord på Sauvignon Blanc och Sémillon) är behagligt sammetslent och rättframt, med mjuka tanniner och sköna, mörkt bäriga, plommonliknande toner, och en bärande eftersmak som ger prov på en balanserad helhet. Kanske inte som handen i handsken till asado-festen, men strålande med vardagligare kötträtter i stil med just köttsoppa och mustiga grytor.

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *