Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

A Hard Day´s Night och det bästa vinet därtill

15 jan , 2018, 11.12 Linda Forssell

 

Av någon anledning har denna flaska stått lite i skymundan och dammat bland sina kollegor på min vinhylla, tills jag häromkvällen tog fram den och hällde upp ett glas åt mig som belöning på vad som kännats som en osedvanligt lång dag. Jag var i det skedet inte helt säker på om det faktiskt var den långa dagens eller vinets egen förtjänst, men milda makter vad det smakade gudomligt! Jag var tvungen att ta ett glas till därpå följande kväll -för den empiriska forskningens skull, naturligtvis – och kunde bara konstatera att Isolabella Della Croce Augusta Barbera d´Asti Superiore Nizza 2012 , 24,36 €, är lika gott som namnet är långt och besvärligt att komma ihåg, och värt den aningen svidande känslan som eventuellt uppstår vid ögonblicket man står i kassan för att göra rätt för sig.

Innehållet har skördat ett regn av medaljer, även om etiketten håller låg profil

Isolabella della Croce är en familjedriven vingård i Loazzolo, Italiens minsta DOC i Astis Alta Langa -region, som hör till Piedmonte. Inte alla, men många av deras viner är biodynamiskt och ekologiskt odlade, vilket känns extra fint då deras odlingsmark faktiskt hör till UNESCOS skyddsområden. Augusta-vinet är gjort på 100% Barbera, som den relativt nya ”Nizza” -DOCG-benämningen kräver, och är i enlighet med de föreskrifterna därför ganska alkoholstinn med sina hela 15%. Smaken är ändå otroligt välbalanserad och rund, mogen med fyllig fruktsötma, och det lena, lite vaniljiga avslutet för fram en del peppriga aromer. Avnjut det här vinet i lugn och ro, rakt upp och ner som det är, liksom jag, eller bjud det till smakrika kötträtter – vilt, grytor, en saftig t-bone eller dylikt blir utmärkt. Alternativt låter ni flaskan ligga på hyllan och glömmer bort den ett tag, för den lär ska ha ett lovande lagringspotential och torde klara av en längre flaskvila utan problem.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *