Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Än är det vinter kvar

2 mar , 2018, 14.09 Linda Forssell

 

Kölden knäpper i knutarna och bara min röda nästipp sticker fram mellan mössan och halsdukskanten, men samtidigt skiner marssolen klart och småfåglarna kvittrar så man nästan får ont i öronen. Och att muttra över sånt känns ju inte riktigt acceptabelt, så jag måste nog medge att vårens intåg börjar kännas trots att termometern visar rejält på minus. Jag har köpt tulpaner hem, och fingrar emellanåt längtansfyllt på mina nya silvriga sneakers som väntar i garderoben – men tillsvidare gäller det att ha tålamod. Sparrisen får man ännu vänta på, likaså rosévinerna, ty ännu är det grytor och värmande rödviner som drar det längre strået. Veckans vintips är således en mustig chilenare som hängt med i min repertoar i några år redan, och vars nyhetsbehag i tiderna gjorde att det tog slut hos Alko direkt.

 

Mayu Reserva Carménère, 13,99 €, kommer från ett relativt nytt och ganska intressant vinområde i norra Chile, Elqui Valley. Förutom för de sällsynt vackra sjärnhimlarna är dalen också känd för den omfattande pisco-produktionen. Tack vare dimmorna, den tidsvis starka havsvinden och de svala nätterna har området ett sk ”cool climate”, dvs ett klimat med relativt låga maxtemperaturer, och på senare år har man börjat odla druvor även för matvin. Än så länge är det framförallt sauvignon blanc och syrah som odlas där, men också andra druvor trivs, och denna carménère är ingen dålig uppvisning.

Färgen är mörk och intensiv, och även doften påminner mig lite om en italiensk ripasso. I den fylliga smaken är nämligen frukten likaså påtaglig, samtidigt som alkoholhalten är rätt hög, 15%. Helheten känns ändå inte överväldigande, utan balanseras upp med lite vanilj, blåbär och lakrits. I eftersmaken kan man känna av en behaglig, kryddig pepprighet. Det här vinet är inget typiskt vårvin, utan skall definitivt ackompanjeras av en smakrik kötträtt tycker jag – lamm, älg, kanske en kryddig nötbiff?

 

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *